Testul Rorschach

1x punct

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Liceu

Acest efect se datoreaza unei erori providentiale in tiparirea primei editii a lucrarii Psihodiagnostic ; petele initiale erau mate, fara nuante. Noua caracteristica a planselor s-a dovedit ulterior esentiala, pentru ca modul in care subiectul reactioneaza perceptiv la nuante spune multe lucruri despre afectivitatea lui.

Sarcina subiectului este sa spuna ce vede in fiecare plansa. [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Testul Rorschach

Acest efect se datoreaza unei erori providentiale in tiparirea primei editii a lucrarii Psihodiagnostic ; petele initiale erau mate, fara nuante. Noua caracteristica a planselor s-a dovedit ulterior esentiala, pentru ca modul in care subiectul reactioneaza perceptiv la nuante spune multe lucruri despre afectivitatea lui.

Sarcina subiectului este sa spuna ce vede in fiecare plansa. Testul face astfel apel la perceptie si nu la imaginatie : subiectul este invitat sa perceapa si sa caute in memorie reprezentarile cele mai apropiate de stimulii prezentati.Testul pune in evidenta in primul rand comportamentul perceptiv al individului. El ne arata ca modul in care percepem lucrurile ne reprezinta felul de a fi in lume .

In fata raspunsurilor date la cele 10 planse se pun urmatoarele intrebari : Unde si-a fixat subiectul atentia in raspunsurile lui : pe intregul desen, sau pe detalii ? La ce trasaturi ale stimulului a fost mai receptiv subiectul si le-a selectat in componenta raspunsului : la forma , la culoare, la nuante. ? Cat de corecte sunt , in general, impresiile individului : corespunde ceea ce vede cu ceea ce exista realmente in desene, sau tinde sa violeze grosolan contururile acestora ? Interpretarile sale sunt statice sau animate, insufletite de miscare ? (din punct de vedere psihologic, una este sa vezi o silueta nemiscata si alta o silueta surprinsa intr-o miscare, cum ar fi dansul sau jocul) Ce a vazut predominant individul ? Cat de diverse sunt continuturile interpretarilor sale ? Cat de originale sau de banale sunt ?

Raspunsurile la aceste intrebari releva datele fundamentale ale perceptiei si ideatiei subiectului. Orice raspuns al subiectului este analizat dupa 5 criterii : locatia, determinantul, calitatea formala, continutul si gradul de banalitate sau de originalitate a raspunsului.
Locatia se refera la spatiul din plansa ocupat de perceptia subiectului si reflecta anumite caracteristici care tin de dimensiunea cognitiva dar si afectiva a acestuia. Astfel, daca individul tinde sa cuprinda in raspunsurile sale intreaga plansa (raspunsuri globale, G), el isi exprima tendinta de a generaliza si a sintetiza, de a combina si a construi din datele perceptive un ansamblu, ceea ce ii pune in evidenta tendintele sale de generalizare si abstractizare, dar si un anumit elan interior, motivatia vie de a asimila si a a procesa datele experientei la un nivel superior.

Din aceasta cauza, un individ care are multe raspunsuri globale la cele 10 planse se remarca printr-o inteligenta teoretica si mai putin practica, prin dorinta de a efectua operatii mentale mai complexe, dar si printr-o anumita impetuozitate si deschidere afectiva. Ultima interpretare este valabila mai ales pentru asa-numitele raspunsuri globale combinatorice (GD), in care subiectul alcatuieste un intreg prin sinteza realista si in acelasi timp imaginativa a detaliilor perceptive (ex la plansa 1 : A o femeie ridicata la cer de doi ingeri.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.