Testul Rorschach

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Frecventeaza colonia rusa din Zurich, se indragosteste de limba si literatura rusa, isi petrece vacantele in Rusia in 1906 si 1910, se casatoreste in 1910 cu o colega rusoaica, Olga Stempelin, face planuri de instalare in Rusia. Lucreaza in aceasta tara intre decembrie 1913 si iunie 1914, dar, din motive ce raman necunoscute, revine definitiv in Elvetia. Intre timp, s a specializat in psihiatrie, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Testul Rorschach

Frecventeaza colonia rusa din Zurich, se indragosteste de limba si literatura rusa, isi petrece vacantele in Rusia in 1906 si 1910, se casatoreste in 1910 cu o colega rusoaica, Olga Stempelin, face planuri de instalare in Rusia. Lucreaza in aceasta tara intre decembrie 1913 si iunie 1914, dar, din motive ce raman necunoscute, revine definitiv in Elvetia. Intre timp, s a specializat in psihiatrie, cuprins de entuziasmul ce domnea la Burgholzli, clinica psihiatrica a Universitatii din Zurich, condusa de Eugene Bleuler, unde straluceste Jung, inventatorul testului de asociere verbala si unde, pentru prima oara, se aplica in cazul psihozelor conceptiile psihanalitice.

Lucreaza in azilurile din Munsterlingen (1909-1913), Munsingen (1913), Waldau, aproape de Berna (1914-1915) si la cel din Herisau, unde este director adjunct (1915-1922). Are doi copii, un fiu (1917) si o fiica (1919).In 1912, isi sustine teza in medicina, ce trateaza despre halucinatiile reflexe si fenomenele asociate. Desi nu isi facuse o analiza personala -- lucru rar in acea vreme , isi trateaza bolnavii prin cure psihanalitice si reuseste sa inteleaga boala mintala din perspectiva psihanalitica.

Intre 1909 si 1913 frecventeaza grupul psihanalitic de la Zurich (Bleuler, Jung, Maeder, Binswanger, Pfister) si publica numeroase articole, note si rapoarte in Zentralblatt fur Psyhco analyse. Desprinderea lui Jung de miscarea psihanalitica freudiana si, mai apoi, razboiul disperseaza grupul. In 1919 este fondata Societatea elvetiana de psihanaliza, cu Oberholzer, Zulliger, Pfister etc, iar Rorschach este ales vice presedinte; el prezinta mai multe comunicari cu privire la testul sau, iar primii doi membri mentionati mai sus devin adeptii sai activi.

Ceilalti discipoli principali sunt confreri de la Waldau (Morgenthaler, Fankhauser) si de la Herisau (G. Roemer si Behn Eschenburg), dar si A. Friedman si fiul lui Bleuler, Manfred. Rorschach avea o personalitate placuta: bland, aproape timid, cultivat, stralucitor si profund de indata ce conversatia ii starnea interesul; rezervat la primele contacte dar plin de bunavointa pentru familie si prieteni, era exact tipul de introversiv creator pe care il descrie chiar el.

Lucrarea monumentala careia i s a consacrat dupa sustinerea tezei in medicina si care a fost brusc si definitiv intrerupta de Psihodiagnostic, la sfarsitul lui 1917, se refera la psihologia religiei. Ar fi trebuit sa fie o vasta sinteza de observatii patologice si cercetari sociologice facute asupra anumitor secte elvetiene, printre care una al carei fondator fusese internat la Munsingen (acesta instaurase cultul propriului sau penis, isi folosea urina pentru impartasanie si alunga demonii prin copulatie), secte ale caror radacini se aflau in Evul Mediu, in aceleasi familii de tesatori, din aceleasi regiuni.

Profetii acestor secte, care propovaduiau toti incestul, ii apareau lui Rorschach drept niste nevrotici sau psihotici a caror mitologie exprima, in mod comunicativ, complexele personale si arhetipurile inconstientului. Lucrarea Psihodiagnostic apare in 1921 si, nu dupa mult timp, Rorschach moare in mai putin de douazeci si patru de ore, din cauza unei peritonite inoperabile, la Herisau (2 aprilie 1922).

Modul in care Rorschach a descoperit testul care ii poarta numele poate parea surprinzator. Ellenberger, biograful sau, scrie: "a fost elaborat departe de universitati, de laboratoare, de marile biblioteci, intr un spital psihiatric mic, de catre un om care nici nu studiase psihologia, nici nu frecventase congresele internationale si nici nu primise titluri oficiale". Cu toate acestea, o convergenta de influente pregatise aceasta descoperire.

In primul rand, calitatile artistice si clinice ale lui Rorschach erau completate de un intelect cu inclinatii proiective: vizita expozitii de pictura, era pasionat de modul in care diferite persoane reactionau in fata aceluiasi tablou, excela in desenarea oamenilor in miscare si se desena pe el insusi asa cum il vedeau ceilalti; cumparase o maimuta pentru spitalul psihiatric din Herisau pentru a observa reactiile schizofrenilor la gesturile animalului.intelect,
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.