Teste screening in stenoza de artera renala

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.71

nivel: Facultate

A fost luat in studiu un lot de 85 de pacienti cu varste cuprinse intre 24-60 de ani cu hipertensiune arteriala refractara la 1-2 medicamente antihipertensive obisnuite. In urma investigatiilor obligatorii pentru orice hipertensiune arteriala ( hemograma, ionograma, ex. de urina, EKG, urografie etc.) 67 de pacienti au fost diagnosticati cu HTA esentiala iar 18 pacienti suspicionati de stenoza de a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Teste screening in stenoza de artera renala

A fost luat in studiu un lot de 85 de pacienti cu varste cuprinse intre 24-60 de ani cu hipertensiune arteriala refractara la 1-2 medicamente antihipertensive obisnuite. In urma investigatiilor obligatorii pentru orice hipertensiune arteriala ( hemograma, ionograma, ex. de urina, EKG, urografie etc.) 67 de pacienti au fost diagnosticati cu HTA esentiala iar 18 pacienti suspicionati de stenoza de artera renala si deci cu hipertensiune renovasculara. Principiul metodei se bazeaza pe proprietatea unor substante chimice (radiofarmaceutice) marcate radioactive (99mTc-Technetiu) de a se elimina din organism, dupa injectarea lor intravenoasa, exclusiv pe cale renala (6).

Detectia externa a radiatiei gamma emisa de radiotrasorul care traverseaza rinichiul, reproduce sub forma de imagini scintigrafice secventiale acumularea si tranzitul intra si extrarenal al acestor radiofarmaceutice, oferind relatii atat asupra functiei de filtrare si drenaj, cat si asupra morfologiei renale (7). Toti 18 au fost supusi scintigrafiei renale dinamice modulata cu captopril urmand ca apoi sa se efectueze arteriografia arterei renale. In vederea obtinerii de rezultate optime s-a respectat protocolul de pregatire a pacientului. S-a procedat la intreruperea tratamentului cu cel putin 10 ore inainte de examinare cu toate ca exista controverse privind timpul necesar sistarii medicatiei cu antagonistii enzimei de conversie (ACEI).

Oricum, tendinta este de a tine pacientul departe de medicamentatia antihipertensiva pana in ziua examinarii. S-a practicat o hidratare adecvata folosind atat hidratarea orala cat si cea intravenoasa. In ceea ce priveste alegerea radiotrasorului s-a folosit 99mTc-MAG3(mercaptoacetiltriglicina) datorita calitatii superioare a imaginilor, iradierii scazute si datorita faptului ca este rapid extras prin secretie tubulara si nu este retinut in parenchimul renal normal. La o ora dupa administrarea unei tablete de captopril de 37,5 mg s-a injectat i.v. radiotrasorul.

Au fost multe discutii asupra efectului benefic a folosirii agentului diuretic pentru golirea sistemului de colectare si a permite clearence-ului cortical de a fi mai exact. Noi am procedat la injectarea i.v. a 20 mg Furosemid la 2 minute dupa ambele injectari cu 99mTc-MAG3. Imaginile trebuie captate prin proiectie posterioara a unei camere de scintilatie gama. S-a folosit o singura achizitie dinamica impartita in 60 de faze urmata de a doua faza de imagini de 15 secunde timp de 30 de minute. Dupa efectuarea scintigrafiei renale dinamice modulata cu captopril s-a practicat arteriografia de artera renala celor 18 pacienti diagnosticati cu suspiciune de hipertensiune renovasculara.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.