Teste genetice pentru depistarea cancerului de san

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.84

nivel: Facultate

La un moment dat unele gene nu mai functioneaza normal pentru ca in structura lor a aparut o modificare. Astfel de erori poarta numele de mutatii, iar genele afectate vor fi alterate. La randul lor, genele modificate vor fi transmise, asemanator genelor normale, de la o generatie la alta.Anumite modificari genetice predispun persoana care poarta acele gene la o serie de afectiuni, iar una dintre a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Teste genetice pentru depistarea cancerului de san

La un moment dat unele gene nu mai functioneaza normal pentru ca in structura lor a aparut o modificare. Astfel de erori poarta numele de mutatii, iar genele afectate vor fi alterate. La randul lor, genele modificate vor fi transmise, asemanator genelor normale, de la o generatie la alta.Anumite modificari genetice predispun persoana care poarta acele gene la o serie de afectiuni, iar una dintre acestea este si cancerul. Oamenii de stiinta au descoperit mai multe mutatii genetice in familii cu istoric de cancer de san. Unele femei din aceste familii au avut de asemenea si cancer ovarian.

Mutatiile responsabile de transmiterea cancerului de san sunt cel mai frecvent descoperite in genele numite BRCA1 si BRCA2 (BReast CAncer Gene). Atat femeile cat si barbatii poseda aceste gene, deci defectul genetic poate fi transmis atat de mama cat si de tata.
Genele BRCA si riscul de cancer O femeie ce poarta in genom cele doua gene, BRCA1 si BRCA2, cu mutatii, prezinta un risc mai mare de a dezvolta cancer de san, ovarian si alte forme de cancer, decat o femeie cu gene normale. Insa nu toate femeile cu defectul genetic amintit vor face cancer, pentru ca genele nu reprezinta singurul factor care influenteaza riscul de cancer.

De fapt majoritatea cazurilor de cancer de san nu implica mostenirea celor doua gene alterate. Doar 1 din 10 cazuri de cancer poate fi explicat prin modificarea genetica descrisa mai sus.
Barbatii purtatori de mutatii ale genelor BRCA: Desi cancerul mamar este destul de rar in randul barbatilor, riscul purtatorilor de gene BRCA modificate este mai mare dacat la cei care nu au mutatiile respective in genom. Purtatorii celor doua gene alterate au un risc crescut si pentru alte forme de cancer. Chiar daca nu dezvolta cancer, barbatul respectiv va transmite genele modificate fiicei sau fiului, iar atunci cand si alti factori de risc se regasesc in profilul purtatorului, genele afectate de mutatii pot declansa aparitia cancerului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.