Testament si Flori de mucigai - Tudor Arghezi Bacalaureat

5x puncte

categorie: Romana

nota: 8.03

nivel: Liceu

A. Elemente tradiționaliste.Elementele tradiționaliste vizează forma discursului liric (supus elementelor de prozodie – de cele mai multe ori); Postura eului liric; postura poetului tradiționalist ia mai multe forme:Fie se face vocea întregului popor; poezia este rodul suferinței tuturor, iar personalitatea sa este disipată (persoana I singular este înlocuită cu persoana I plural).Fie ia pos[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Testament si Flori de mucigai - Tudor Arghezi Bacalaureat

A. Elemente tradiționaliste.Elementele tradiționaliste vizează forma discursului liric (supus elementelor de prozodie – de cele mai multe ori); Postura eului liric; postura poetului tradiționalist ia mai multe forme:Fie se face vocea întregului popor; poezia este rodul suferinței tuturor, iar personalitatea sa este disipată (persoana I singular este înlocuită cu persoana I plural).Fie ia postura de martir (imitatio Christi), în sensul că se sacrifică pentru fericirea celor mulți

Fie ia postura unui revoluționar din perspectivă socială. Își asumă sarcina moralizatoare prin opera sa care trebuie să devină un semnal pentru dreptatea socială (pedepsește prin opera lui pe cei care au asuprit și îi face nemuritori pe cei ce au suferit).

Acestea spre deosebire de poetul modernist care este un însingurat / alienat / claustrat aflat în căutarea răspunsurilor despre cunoaștere; despre poziția lui în lume. Cel mai tare se vede în ciclul „Psalmi” (poezii filozofice religioase), unde, obsedat de absența tatălui biologic caută sprijin în tatăl ceresc, absorbind cele două tipuri de atitudini / teologii: dialectică, apofatică)

Totul se rezolvă printr-o continuă „nehotărâre” / oscilație (îndrăznește asemeni marilor gânditori creștini să-l caute pe Dumnezeu – tocmai pentru că crede în el. Opus dogmei.B. Elemente moderniste
Poetul modernist: însingurat / alienat / claustrat

Estetica urâtului.Din această perspectivă este considerat un inovator și modernist, prin valorificarea categoriilor negative
* oferă drept de cetățenie literară cuvintelor de la periferia limbii (aduce cuvinte din argou, limbajul popular (imprecații) și le oferă valenței noi artistice).

Procesul se cheamă CONVERSIA categoriilor estetice și cuprinde nu doar valorificarea limbajului obișnuit în artă, ci și schimbarea surselor de inspirație și a mijloacelor artistice (modalităților de creație)

In această lumină, poetul este un meșteșugar care „se chinuiește să urce pe brânci”, „pe coate cu luceferi” spre idealul propus (!)
(*) Blaga „pe umeri cu Luciferi”

Mai mult, poetul este câteodată părăsit de tot ce înseamnă inspirație divină.Se vede pe sine ca o simplă verigă în lanțul existențial (preia de la precedesori, modelează, desăvârșește și transmite mai departe)
(a) „Testament” – artă poetică (argheziană (tradiționalistă))
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.