Testament de Tudor Arghezi

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.77

nivel: Liceu

Aceste elemente, preluate din recuzita traditionalismului, coexista insa in poezia Testament cu cele apartinand unei viziuni moderniste asupra limbajului si a poeziei. Astfel autorul se refera aici pe larg la estetica uratului, care, in viziunea sa, capata aspecte particulare. In timp ce la Baudelaire aceasta estetica, asociata cu imaginile de descompunere (asa cum se intampla in poezia Un hoit) [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Testament de Tudor Arghezi

Aceste elemente, preluate din recuzita traditionalismului, coexista insa in poezia Testament cu cele apartinand unei viziuni moderniste asupra limbajului si a poeziei. Astfel autorul se refera aici pe larg la estetica uratului, care, in viziunea sa, capata aspecte particulare. In timp ce la Baudelaire aceasta estetica, asociata cu imaginile de descompunere (asa cum se intampla in poezia Un hoit) subliniaza superioritatea frumosului artistic in raport cu cel natural, iar la Rimbaud exprima oroarea de real, pentru Arghezi ea ramane o experienta de limbaj.

In conceptia lui, rolul poetului fiind acela de a da stralucire cuvantului, chiar si acelor aspecte ale vocabularului considerate in mod obisnuit ca neopoetice, chiar vulgare, iar poezia transformandu-se (dupa expresia lui Rimbaud) intr-o alchimie a verbului. Deschiderea lui Arghezi catre zonele mai putin explorate ale lexicului nu constituie insa, ca la Bacovia, o tentativa de prozaizare a rostirii poetice. Ea exprima o anumita revolta in raport cu conventiile poetice, dar si cu cele sociale, eul poetic arghezian definindu-se prin permanenta lui stare de insurgenta, care il face sa puna sub semnul intrebarii toate normele (indiferent daca se refera la viata sau la literatura) acceptate de societatea timpului sau, de unde si tentativa poetului de a violenta permanent orizontul de asteptare al cititorului.

In Testament autorul a abordat si problema raportului dintre inspiratie si travaliul artistic in procesul de elaborare a textului poetic, situandu-se pe o pozitie care il plaseaza la jumatatea drumului dintre traditie si modernitate. Romanticii au mizat aproape in exclusivitate pe inspiratie, punand in circulatie mitul geniului care scrie ca intr-o veritabila stare de transa, in timp ce modernii au considerat, dimpotiva,ca actul poetic presupune o elaborare la rece, asemanatoare cu rezolvarea unei probleme de algebra (idee teoretizata de E.A. Poe in Principiul poetic si preluata ulterior de Baudelaire).

Arghezi este in schimb de parere ca fiecare dintre acestea este indispensabila in elaborarea textului poetic, intre ele existand un permanent echilibru: Slova de foc si slova faurita/ Imparechiate-n carte se marita/ Ca fierul cald, imbratisat de cleste. Iar aceasta conceptie este ilustrativa pentru viziunea artistica a unui poet care, in epoca volumului Cuvinte potrivite urma, pe de o parte, tendintele innoitoare ale liricii baudelairiene, iar pe de alta parte se inscria (prin discursivitatea poemelor sale) in traditia romantismului de sorginte eminesciana.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.