Testament de Tudor Arghezi

1x punct

categorie: Romana

nota: 8.44

nivel: Liceu

Cartea reprezinta o treapta in evolutia umana iar urmasii au obligatia de a se inscrie in aceasta ascensiune realizata de inaintasi de-a lungul timpului "Si care, tanar, sa le urci te-asteapta/ Cartea mea-i, fiule, o treapta".

Ea prezinta o valoare absoluta, un document fundamental care atesta nasterea spirituala a unui popor al carui reprezentant este insusi poetul, depoziturla t[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Testament de Tudor Arghezi

Cartea reprezinta o treapta in evolutia umana iar urmasii au obligatia de a se inscrie in aceasta ascensiune realizata de inaintasi de-a lungul timpului "Si care, tanar, sa le urci te-asteapta/ Cartea mea-i, fiule, o treapta".

Ea prezinta o valoare absoluta, un document fundamental care atesta nasterea spirituala a unui popor al carui reprezentant este insusi poetul, depoziturla trecutului de lupta si munca al acestuia, "Aseaz-o cu credinta, capatai, ea e hrisovul vostru cel dintai/ Al robilor cu saricile, pline/ De osamintele varsate-n mine".

Versurile urmatoare constituie un sir de trasaturi ale poeziei si numeroase precizarii ale menirii acesteia, astfel poezia izvoraste din preschimbarea instrumentelor si a obiectelor muncii fizice: sapa si brazda in cele ale activitatii intelectuale ale artei transferate in timp cu multa truda: "Ca sa schimbam, acum, intaia oara/ Sapa-n condei si brazda-n calimara/ Batranii au adunat, printre plavani/ Sudoarea muncii sutelor de ani".

Poezia se naste din limbajul robilor, distilarea limbajului comun in cuvinte potrivite care reprezinta chintesenta marii creatii: "Din graiul lor cu-ndemnuri pentru vite/ Eu am ivit cuvinte potrivite/ Si leagane urmasilor stapani".

Creatia poetica insemna detasare , liniste sufleteasca, iar cuvintele, framantate mii de saptamani''au devenit armonie si imagini sacre, pe cand vitalitatea poeziei si afectivitatea isi trag esenta din zdrente, prin magia exercitata de poet asupra limbii. Prin acelasi miracil al artei veninul a devenit miere ceea ce sugereaza armonia desavarsita a lumii "dulcea curgere a limbii romane".

Adevarata poezie constituita din cuvinte potrivite are capacitatea de a mangaia, a alina sau a pedepsi: "Am luat ocara si torcand cusuri/ Am pus-o cand sa-mbie, cand sa-njure". In felul acesta ocara devine sursa poetica in functie de starea sufleteasca a autorului , iar poezia este asociata divinitatii caci ea a devenit Dumnezeu de piatra, hotar inalt, simbol al unei trepte superioare de evolutie spirituala.

Poetul cu un adevarat creator a adunat pe o singura vioara durerea surda si amara a unui neam intreg intorcand-o impotriva celor care au provocat-o. Poezia poate sa apara din bube, mucegaiuri si noroi in care poetul are forta necesara pentru a descoperii "frumuseti si preturi noi" simbol al originalitatii si al artei. Raportata la suferintele indurate de un popor intreg poezia este o modalitate de pedepsire a celor vinovati pentru ca biciul rabdat se intoarce prin arta in cuvintele "si izbaveste incet, pedepsit, odrasla vie".

Aceasta atitudine este indreptatita deoarece poetul prin puterea si superioritatea s-a exprima mesajul secular al unei colectivitatii ce a indurat suferinta si nedreptatea istoriei "e indreptatirea ramurilor obscure iesita la lumina din padure/ Si dand in varf ca un corchini de negi/ Rodul durerii de vecii intregi".

O astfel de poezie noua, originala incarcata de frumusete dar si de revolta pedepseste pentru intinsa pe canapea domnita sufera in cartea mea. Este o suferinta determinata n numai de aciditatea cuvintelor ci si de noutatea creatiei, de nonconformismul poetului.

Ultima strofa a poeziei de o definire concreta operei literaturi care in conceptia lui Tudor Arghezi este o imbinare armonioasa intre har, talent, inspiratie, truda si efort intre care exista o armonie "Slova de foc si slova faurita/ Imperecheata in carte se marita/ Ca firul cald imbratisat de un cleste".

Poetul se considera robul cititorului sa fie constient de datoria sa de a contribui la evolutia civilizatiei spirituale: "Robul a scris-o. Domnul o citeste". Intreaga opera literara este rodultraditiei stramosesti in care se inscrie si opera lui in mod progresiv, evolutiv, pe care lasa mostenire urmasilor asa cum si el a preluat-o, a infrumusetat-o, a inaltat-o spiritual.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.