Testament - comentariu pe strofe

5x puncte

categorie: Romana

nota: 7.16

nivel: Liceu

Strofa 2
Poetul fiind mesager al efortului stramosilor aseaza “cartea” lui capatuiul sau,dand acesteia o valoare fundamentala (importanta),aseamana cartea cu biblia.

Strofa 3
In aceasta strofa apare una din trasaturile modernismului,aceea a trecerii de la tematica rurala la cea citadina.Se trece de la “sapa” la “condei”[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Testament - comentariu pe strofe

Strofa 2
Poetul fiind mesager al efortului stramosilor aseaza “cartea” lui capatuiul sau,dand acesteia o valoare fundamentala (importanta),aseamana cartea cu biblia.

Strofa 3
In aceasta strofa apare una din trasaturile modernismului,aceea a trecerii de la tematica rurala la cea citadina.Se trece de la “sapa” la “condei” si se transforma brazda in calimara. Necazurile,suferintele,
amaraciunile oamenilor sunt concentrate in versurile “Sudoarea muncii sutelor de ani”.

Din limbajul simplu al batranilor “Din graiul lor cu-ndemnuri pentru vite” poetul il transforma in “Cuvinte potrivite”,volum din care face parte si poezia “Testament”. Cuvantul Arghezi are o putere foarte mare.Cuvintele potrivite le transforma in versuri si in icoane.

Strofa 4
Suferintele stramosilor,simbolizate de cuvantul “veninul” sunt transformate in miere. Tot la Arghezi cuvantul poate sa pedepseasca sau sa mangaie: “Cand sa-mbie cand sa-njure”. Stramosii nostri au indurat multe suferinte iar datoria noastra este de a pastra si de a inalta cuvantul ramas de la batrani: “Am luat cenusa mortilor din vatra/Si am facut-o Dumnezeu de piatra”.

Strofa 5
Sunetul de vioara exprima durerile neamului romanesc. Se face comparatia stapanului cu un tap injunghiat.In versurile: “Din bube,mucegaiuri si noroi/Iscat-am frumuseti si preturi noi”,apare pentru prima data “estetica uratului”,o modalitate de a exprima frumosul.

“Biciul rabdator” exprima amaraciunile,suferintele suportate de batrani acesta “se intoarece in cuvinte” adica Arghezi transforma aceste dureri in cuvinte.

Strofa 6
In ultima strofa poezia este considerate o domnita rasfatata, aleasa, sensibila,plina de noblete sufleteasca: “Intinsa lenesa pe canapea, /Domnita sufera in cartea mea”. “Slova de foc” reprezinta harul, talentul, inspiratia iar “slova faurita” sugereaza truda,efortul.Cele doua se imbina in mod armonios realizand o unire perfecta “Ca fierul cald imbratisat in cleste”.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.