Test psihologic de stabilire a gradului de independenta

3x puncte

categorie: Muzica

nota: 9.86

nivel: Liceu

Iata o intrebare ce se pune cu necesitate in relatiile interpersonale: sursa de influenta si autoritate, imitator pasiv, receptor conformant si supus de mesaje, reguli si norme, opozant activ (rezistent) la efortul de persuasiune. Suntem supusi tot timpul, prin intermediul celor din jur (parinti, educatori, sefi, lideri spirituali) unui proces de uniformizare. Aceasta se traduce prin cuvinte cum a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Test psihologic de stabilire a gradului de independenta

Iata o intrebare ce se pune cu necesitate in relatiile interpersonale: sursa de influenta si autoritate, imitator pasiv, receptor conformant si supus de mesaje, reguli si norme, opozant activ (rezistent) la efortul de persuasiune. Suntem supusi tot timpul, prin intermediul celor din jur (parinti, educatori, sefi, lideri spirituali) unui proces de uniformizare. Aceasta se traduce prin cuvinte cum ar fi: socializare, invatare de modele culturale, contagiune sociala.

Un posibil raspuns la presiunea sociala poate fi insusirea comportamentului conformist. Motivele acestei achizitii sunt diverse: pentru a evita etichetarile negative ale grupului, pentru a interioriza valorile grupului de apartenenta, pentru a ne identifica cu calitatile ce le apreciem la cei din jur. Comportamentul conformist ne apara de conflicte si agresiuni, ne ofera confort psihic, posibilitati de manevra. Supunerea distructiva insa, suprima individualitatea si distruge suportul pozitiv al personalitatii. La celalalt pol, indivizii care exercita influenta si putere sunt adesea corupti de propria lor putere.

Faptul de a avea putere (pozitie, post, cunostinte, bani) argumenteaza probabil utilizarea acesteia pentru a exercita influente, pentru a domina pe celalalt.Obtinand supunerea unii indivizi ajung usor la un sentiment de stima exagerata de sine; la distantarea afectiva si sociala de ceilalti, la nevoia de a obtine ascultare, de a manevra pe cei din jur. Impotriva presiunii dominatoare: cum promovam independenta, cum ripostam?Apararea independentei si libertatii de expresie poate fi sustinuta printr-o stare emotionala negativa, prin restrangerea voluntara a posibilitatilor de a alege, prin cenzura personala, prin argumentarea dorintei de a fi unic.

Intre dorinta de a fi acceptat social si aceea de a pastra independenta si autonomia alegerii exista o gama de nuante. Este bine ca omul sa stie cat mai exact unde se afla.Testul de mai jos are drept scop de a descoperi gradul de independenta fata de ceilalti, in ceea ce se face, se simte si se gandeste. Se vor face 10 afirmatii fata de care, gradat da la 1 la 5 se va marca cea mai aproape de adevar, stiind ca 1 inseamna dezacordul, iar 5 acordul deplin cu comportamentul descris:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Muzica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.