Test istorie

1x punct

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Alexandru Macedon.
Alexandru al III-lea cel Mare (356-323 i.H.), crescut si educat sub influenta mentorului sau Aristotel, beneficiind de reformele politice si militare ale tatalui sau, regele Filip al II-lea, care deja se amestecase cu succes in lupta pentru suprematie dintre poliss-uri, se autoproclama, printr-o politica inteligent condusa, combinand cu abilitate actiunile armate cu manev[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Test istorie

Alexandru Macedon.
Alexandru al III-lea cel Mare (356-323 i.H.), crescut si educat sub influenta mentorului sau Aristotel, beneficiind de reformele politice si militare ale tatalui sau, regele Filip al II-lea, care deja se amestecase cu succes in lupta pentru suprematie dintre poliss-uri, se autoproclama, printr-o politica inteligent condusa, combinand cu abilitate actiunile armate cu manevrele politice, drept lider al lumii grecesti.

Personalitate de marca a istoriei universale Alexandru, reuseste sa cucereasca in numai zece ani intreg Imperiul persan si pe multi dintre vasalii acestuia, astfel incat, la moartea sa, sa puna bazele raspandirii culturii si civilizatiei grecesti pe un teritoriu imens, intins din Macedonia pana in Egipt si India.

Conducatorii poporului evreu
Primii conducatori ai evreilor au fost patriarhii, sefii triburilor: Avraam, Isaac, fiul acestuia Iacob. Apoi a urmat Moise, un mare organizator si unificator, dar mai ales un mare intemeietor de religie, parintele poporului evreu. Judecatorii au fost alta categorie de conducatori care isi exercitau atributiunile mai ales in situatii de criza, cand popoarele cu care evreii veneau in contact se dovedeau amenintatoare si distrugatoare. Cei mai importanti regi: Saul, David, Solomon.

II. Dezvoltati unul dintre cele cinci subiecte de mai jos, argumentand pe baza informatiilor din curs.

1. De ce este necesara schimbarea mentalitatii?
2. Marea schisma crestina
Marea Schisma din 1054 este un eveniment ce a impartit crestinismul in doua mari ramuri, vestica (catolica) si estica (ortodoxa). Anul in care s-a petrecut este 1054, desi tensiunile datau de multa vreme intre crestinatatea latina si cea greaca. Principalele cauze au fost dispute asupra autoritatii papale si inserarii clauzei Filioque in Crezul de la Niceea, desi au existat si cauze minore, cum ar fi dispute legate de jurisdictia asupra anumitor regiuni, sau de alte practici liturgice.

Papa Leon al IX-lea (1049-1054) si patriarhul de Constantinopol Mihail Cerularie (1004-1058) au desavarsit ruptura definitiva dintre cele doua biserici in anul 1054, in urma unor dezacorduri ireconciliabile (lupta pentru suprematie in lumea crestina, divergente teologice etc). Aceasta ruptura a ramas cunoscuta in istorie sub numele de Marea Schisma.

Patriarhul de Constantinopol fiind considerat de catre bisericile ortodoxe drept sef onorific, simbolic, al ortodoxiei. Este binecunoscuta denumirea de ,,Primul dintre egali" pe care o are fata de celelalte biserici autocefale aflate in deplina comuniune liturgica. Biserica ortodoxa recunoaste numai primele 7 Concilii ecumenice crestine, respinge primatul si institutia papala, are o liturghie proprie si cultul icoanelor. Aceasta biserica sustine ca e singura care ar fi pastrat neschimbate dealungul secolelor dogmele, traditia, cultul si organizarea bisericii crestine, asa cum au fost in primele 8 secole dupa Isus.

3. Valoarea umana in Renastere
4. Cele sapte taine si libertatea de a alege in Crestinism
1. Botezul reprezinta o nastere spirituala. Imbracandu-se in Hristos, omul natural moare si un nou om se naste. Este castigarea puterii mantuitoare a operei de rascumparare a lui Hristos. Forma botezului este o intreita scufundare in numele Sfintei Treimi. Orice botez crestin conferit in numele Sfintei Treimi este valabil si aceasta nu numai in limitele Ortodoxiei, ci si in afara ei. Ca regula generala, aceia care au fost botezati o data, nu sunt rebotezati (afara de vreo exceptie motivata special).

2. Taina Mirului este administrata in Biserica Ortodoxa imediat dupa botez. Desi aceasta taina se savarseste de catre preot, mirul trebuie sa fie sfintit de catre o adunare de episcopi, si de aceea se spune ca mirungerea este o taina episcopala. Ea suplineste taina punerii mainilor de catre apostoli asupra celor botezati, prin care se confera crestinului laic, harul "Preotiei Imparatesti" despre care vorbeste Sf. Petru.

3. Pocainta este aplicarea puterii "de a lega si a dezlega" pacatele, data de Hristos apostolilor. Ortodocsii isi marturisesc pacatele unui savarsitor autorizat (episcop sau preot), care are rolul de a reimpaca pe om cu Dumnezeu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.