Terra - geosistemul vietii

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.89

nivel: Liceu

De la schimbarile minime in vremurile stravechi, la cele ale omului preistoric care a trecut la agricultura se ajunge la marile schimbari care s-au produs in ultimele doua veacuri, datorita industriei, inmultirii tot mai accentuate a populatiei, aglomerarii crescande a locuitorilor in mari centre urbane, cresterii densitatii cailor de transport, defrisarilor pe mari intinderi, deversarii de subst[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Terra - geosistemul vietii

De la schimbarile minime in vremurile stravechi, la cele ale omului preistoric care a trecut la agricultura se ajunge la marile schimbari care s-au produs in ultimele doua veacuri, datorita industriei, inmultirii tot mai accentuate a populatiei, aglomerarii crescande a locuitorilor in mari centre urbane, cresterii densitatii cailor de transport, defrisarilor pe mari intinderi, deversarii de substante toxice in apele curgatoare sau eliminarii lor in atmosfera, toate acestea transformand mediul natural intr-un mediu specific omului, un mediu umanizat.

Mediul inconjurator reprezinta o imbinare extrem de complexa de elemente naturale intrepatrunse si dinamic corelate intre ele, la care se adauga, in multe locuri, constructii omenesti care modifica peisajul natural primordial in decursul evolutiei istorice.
Acestea pot fi grupate in: elemente primare, elemente derivate si
elemente antropice. Dintre cele primare fac parte atmosfera, apele,
teritoriul.

Atmosfera reprezinta un amestec de gaze care inconjoara Globul pamantesc, ca un val, mentinut de forta de gravitatie. Prezinta o structura stratificata functie de compozitia chimica, dar si de proprietatile fizice. Asigura izolarea termica, fata de radiatiile nocive vietii si constituie sediul principalelor procese care determina particularitatile climatului global.CAPIT Hidrosfera participa direct la caracterizarea mediului inconjurator, dar si a vietii. Cea mai mare parte a sa intra in componenta marilor si oceanelor, constituind mediul de viata primordial, si unul din cele mai complexe in prezent.

Apa de mare cuprinde in disolutie saruri care insumeaza, in medie, 35%. O mica parte din apele Globului este imobilizata in ghetarii tinuturilor polare si in cei de pe muntii inalti. Numai 0,62% reprezinta apele continentale de suprafata si apele subterane. Restul de 0,03% sunt intruniti de vaporii din atmosfera, umiditatea din sol si apa din organismele vii. Litosfera. Scoarta terestra a suferit transformari continue.

Ea se reazema pe magma, care este constituita din materie vascoasa. In total, uscatul acopera 29% din suprafata Globului. Pe uscat s-au inaltat siruri de munti, podisuri, dar si etajul campiilor. Uscatul nu constituie numai un suport pentru desfasurarea vietii omului si a altor specii adaptate utilizarii oxigenului din atmosfera, dar reprezinta si principalul depozit al resurselor minerale. Dintre componentele derivate fac parte: vegetatia, fauna, solurile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.