Terorismul lui Jean Servier

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.99

nivel: Facultate

Poate ca putem spune ca infruntarea dintre doua armate inamice reprezinta un razboi, iar invadarea unui teritoriu un scop posibil al razboiului, dar masacrul populatiei civile, oricare ar fi forma sa, ca si orice atingere adusa bunurilor si libertatii sale, tin de terorism. Daca oamenii intra in lupta deschisa impotriva unei armate de ocupatie, ei nu fac decat sa prelungeasca razboiul pe un alt t[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Terorismul lui Jean Servier

Poate ca putem spune ca infruntarea dintre doua armate inamice reprezinta un razboi, iar invadarea unui teritoriu un scop posibil al razboiului, dar masacrul populatiei civile, oricare ar fi forma sa, ca si orice atingere adusa bunurilor si libertatii sale, tin de terorism. Daca oamenii intra in lupta deschisa impotriva unei armate de ocupatie, ei nu fac decat sa prelungeasca razboiul pe un alt teren si sunt, din aceasta cauza, combatanti, oricare ar fi insemnele, uniforma lor, sau lipsa uniformelor.

Ei nu devin teroristi decat daca se dedau unor actiuni de intimidare impotriva populatiei civile cu scopul de a exercita presiuni asupra unui guvern pentru a-si atinge scopurile.In interiorul unei tari, intre oamenii uniti prin legaturile cetatii, nu poate exista un razboi civil; iar legaturile cetatii, daca trebuiesc desfacute dupa o criza grava, ar trebui sa poata fi desfacute in urma unei consultari politice.
In realitate insa, foarte repede, cele doua factiuni prezente au recurs la terorism ca la un arbitraj suprem, ce are la capatul sau domnia Terorii.

Ceea ce noi numim terorism inglobeaza violentele comise de catre unul sau mai multi indivizi impotriva unor victime arbitrar alese, cu scopul unic de a afirma o putere, o vointa de dominatie, prin frica, prin teroarea ce devine repede contagioasa pentru intreaga populatie.
Terorismul este deci, in sens primar, un sistem ofensiv intrebuintat de catre un individ sau un grup mai mult sau mai putin intins, pentru a-si impune vointa unui intreg popor, ba chiar unei civilizatii intregi, pentru a exercita o influenta asupra istoriei.

In aceasta perspectiva, teroristul, fie ca este vorba despre un criminal izolat sau despre o intreaga natiune, se erijeaza in justitiarul suprem, detinator al unei justitii in partida simpla pentru a folosi un termen de contabilitate, adica dupa ce s-a investit cu o putere arbitrara, in numele unor principii pe care adesea este singurul care le cunoaste sau le admite. Acest fapt ne face sa-i clasificam printre teroristi nu numai pe criminali, ci chiar tari care ar trebui sa tina de un drept comun al popoarelor, vinovate ca reprezinta niste crime la adresa umanitatii, de incitare la asemenea crime, sau de complicitate de diferite grade.

Trebuie deci sa clasificam sub termenul de teroristi regimurile ce-si condamna opozantii politici si care-i trateaza ca pe niste criminali de drept comun pentru simple delicte de opinie, in dispretul oricarei libertati de gandire. Si aceasta in masura in care asa-zis opozantii nu se dedau la acte criminale si nu-si incita simpatizantii sa comita vreunul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.