Terorismul international - provocare pentru secolul XXI

3x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Chiar daca pericolul unei confruntari militare majore a disparut dupa incheierea Razboiului Rece, noile riscuri si amenintari de diferite tipuri, ca si vulnerabilitatile sistemului de securitate actual conduc uneori la aparitia unor crize. Desi considerate ca fenomene de anormalitate, crizele sunt o prezenta constanta in evolutia omenirii si ele apar ca momente dificile ale raporturilor politice, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Terorismul international - provocare pentru secolul XXI

Chiar daca pericolul unei confruntari militare majore a disparut dupa incheierea Razboiului Rece, noile riscuri si amenintari de diferite tipuri, ca si vulnerabilitatile sistemului de securitate actual conduc uneori la aparitia unor crize. Desi considerate ca fenomene de anormalitate, crizele sunt o prezenta constanta in evolutia omenirii si ele apar ca momente dificile ale raporturilor politice, economice, sociale, culturale etc., ca urmare a unor mari acumulari de tensiuni, disfunctionalitati, impunand trecerea la o alta ordine.

Noul mileniu, inceput sub semnul globalizarii, a schimbat lumea radical si a facut ca mediul in care traim sa fie extrem de diferit, nou si imprevizibil. Odata cu caderea Zidului Berlinului, posibilitatea identificarii si definirii facile a inamicului a disparut. Lumea globalizata, miscarea libera a persoanelor, bunurilor si capitalurilor au determinat noi provocari, ca un apanaj al progresului exploziv pe care-l traim si ni-l insusim.

Am considerat necesara alcatuirea acestei lucrari pentru a evidentia faptul ca situatia geopolitica si geostrategica a cunoscut transformari profunde, cu urmari esentiale asupra starii de securitate a tuturor statelor, asupra capacitatii acestora de a-si promova si proteja interesele nationale ori ale coalitiilor din care fac parte. Complexitatea mediului de securitate, rezultat ca efect al proceselor de globalizare, precum si al altor procese a generat si continua sa genereze noi riscuri si amenintari, tot mai putin predictibile.

Amenintarile la adresa ordinii internationale de drept nu mai sunt clare si unidimensionale, ci multipolare si difuze. Ele se exprima la diferite niveluri si prezinta grade diferite de intensitate.Terorismul este o tactica de lupta neconventionala folosita pentru atingerea unor obiective politice. El se bazeaza pe acte de violenta spectaculara actionate asupra unor populatii neimplicate in mod direct in conflict dar cu potential de presiune asupra conducerii (stat , organizatii, categorii sociale sau, impotriva unui grup de persoane civile) in sensul scontat de teroristi - producerea unui efect psihologic generalizat de panica si intimidare, augmentat de folosirea manipulativa a mediei, cu scopul atingerii unui obiectiv greu de realizat prin mijloace democratice sau conventionale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.