Terorismul international

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.79

nivel: Facultate

Includerea unor astfel de infractiuni in sfera represiunii internationale se datoreaza faptului ca acestea prin pericolul pe care il prezinta, prin formele lor de manifestare sau prin efectele pe care le produc, depasesc cadrul limitat al dreptului penal intern al unei tari, constituind un atentat la valori ce tin de interesul general al statelor, de stabilitatea raporturilor internationale sau a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Terorismul international

Includerea unor astfel de infractiuni in sfera represiunii internationale se datoreaza faptului ca acestea prin pericolul pe care il prezinta, prin formele lor de manifestare sau prin efectele pe care le produc, depasesc cadrul limitat al dreptului penal intern al unei tari, constituind un atentat la valori ce tin de interesul general al statelor, de stabilitatea raporturilor internationale sau a unor activitati cu caracter international prezentand astfel un grad inalt de periculozitate pentru intraga comunitate internationala.

Incriminarea terorismului international se realizeaza in baza unor tratate, conventii sau acorduri internationale. Prin asemenea instrumente infractiunile internationale sunt interzise in mod formal, iar statele semnatare se angajeaza sa le includa in legislatia lor penala nationala, impreuna cu sanctiunile corespunzatoare, sa actioneze pentru prevenirea lor si sa colaboreze la reprimarea acestora oriunde s-ar savarsi, prin prinderea, arestarea, judecarea si pedepsirea penala a autorilor si acordarea de asistenta reciproca in solutionarea tuturor problemelor juridice sau de alt ordin care s-ar ridica in cadrul procesului de reprimare.

Dupa cum bine se stie, o definitie este in esenta o ecuatie care reda exact sensurile unui cuvant. In cazul conceptului de terorism, situatia este putin diferita din cauza naturii sale emotionale, a conotatiei negative a termenului si discursului politic pe care il presupune, deoarece "toate acestea contribuie la marirea complexitatii surprinderii sale in totalitatea componentelor ce-l caracterizeaza"
Conform Dictionarului explicativ al limbii romane termenul deriva din cuvantul francez "terrorisme" si il explica prin totalitatea actelor de violenta comise de un grup sau de un regim reactionar.

Actiunea teroristilor se bazeaza pe teroare (lat. terror; terroris; fr. terreur), realitate definita prin groaza, spaima, frica provocata intentionat prin amenintari sau prin alte mijloace de intimidare sau de timorare. Mai plastic si mai simplu, Xavier Raufer stigmatizeaza fenomenul terorist drept "arma celui mai slab indreptata impotriva celui puternic sau atacul viespei impotriva elefantului"
O definitie a terorismului, unanim acceptata de specialistii din domeniul politologiei, sociologiei sau al celui militar, nu exista inca.

Singura zona unde acestia se inteleg oarecum este cea in care se accepta tipurile general-reprezentative de terorism, respectiv distingerea clara intre terorismul de stat - exercitat de agentii specializate, care detin monopolul coercitiei - si terorismul politic - exercitat de "actori vremelnici", practicat la inceputurile sale la nivel intern, apoi la nivel international si intercontinental. Acesta din urma are ca autori indivizi sau grupuri bine pregatite si puternic motivate etnic, religios, politic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.