Teroarea comunista in Romania - Gheorghiu Dej si statul politienesc

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.88

nivel: Liceu

In privinta Securitatii, principala institutie represiva, trebuie reAZmarAZcat efortul depus pentru realizarea unei prezentari cat mai fidele a tuturor structurilor acesteia, a numarului de ofiteri, a principalelor directii de cercetare, dar si a implicarii acestui organism in actele de teAZroare exercitate asupra populatiei, indeosebi cele din timpul colecAZtiAZvizarii. Bine tratata este si repre[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Teroarea comunista in Romania - Gheorghiu Dej si statul politienesc

In privinta Securitatii, principala institutie represiva, trebuie reAZmarAZcat efortul depus pentru realizarea unei prezentari cat mai fidele a tuturor structurilor acesteia, a numarului de ofiteri, a principalelor directii de cercetare, dar si a implicarii acestui organism in actele de teAZroare exercitate asupra populatiei, indeosebi cele din timpul colecAZtiAZvizarii. Bine tratata este si represiunea din perioada regimului lui Dej (in principal momentele de varf din anii 1950-1953 si 1958-1961), fiind relevate aspecte importante referitoare la categoriile soAZciale vizate de Securitate, conditiile din spatiile de detentie si intinAZderea Gulagului romanesc.

Nu in ultimul rand, trebuie mentionata si incercarea de a prezenta biografiile principalilor conducatori ai Se-curitatii si a rolului acestora in infaptuirea unor abuzuri. De altfel, raAZmanand tot la problema biografiilor, se constata o preocupare siAZmilara si in privinta liderilor PCR (Dej, Ana Pauker, Vasile Luca, Alexandru Barladeanu, Emil Bodnaras etc.). Una din ideile care revine constant, pe parcursul majoritatii capitolelor, este aceea a deplinei subordonari a comunistilor romani fata de puterea de la Moscova, care, prin intermediul consilierilor triAZmisi in Romania, supraveghea si coordona intreaga politica a PCR Intruziunile brutale ale URSS in Romania, sustinute de preAZzenta masiva a Armatei Rosii,

au fost axate, in principal, pe imAZpuAZnerea si mentinerea PCR la putere, preluarea controlului asupra armatei si a organelor de ordine interna, crearea unei forte de repreAZsiuAZne dupa modelul sovietic (care utiliza metode deja folosite in UniuAZnea SoAZvietica), implantarea economiei de tip sovietic (prin etatiAZzare, colecAZtivizare si planificare) etc. Mai mult, consilierii soAZvieAZtici veAZgheau si asupra devotamentului si a puritatii ideologice a liderilor PCR, conAZsimtind nu doar asupra numirilor in functii, ci si asupra eliAZminarilor de pe scena politica a unor comunisti de prim rang (Lucretiu Patrascanu, Ana Pauker, Vasile Luca, Teohari Georgescu), fiind preferate inAZtotAZdeauna acele persoane care se dovedeau a fi cele mai servile si mai loiale fata de "marele frate de la Rasarit".

In acest sens, Deletant a pus accentul pe luptele de putere din interiorul PCR, mai exact, pe momentele eliminarii de catre Dej a unor adAZversari politici (Stefan Foris, Lucretiu Patrascanu, Ana Pauker), ofeAZrindu se informatii consistente pe parcursul mai multor capitole.
Studiul evidentiaza etapele trecerii la un sistem juridic de tip sovietic, prin modificari repetate aduse legislatiei, modificari facute tocmai cu scopul de a justifica din punct de vedere legal teroarea. Un exemplu in acest sens l a constituit crearea in 1950 a tribunalelor adAZministrative ale Ministerului Afacerilor Interne, organe de judeAZcata similare Comisiilor speciale ale NKVD, care functioAZnaAZsera in URSS in anii Marii Terori.

Tribunalele administrative aveau dreptul de a aresta oameni fara mandat si de a i judeca in lipAZsa, inculpatii neavand nici macar dreptul la un avocat. O scadere a lucrarii o reprezinta insuficienta tratare a problemei rezistentei armate si a implicarii Securitatii in reprimarea brutala a acesteia. Faptul este regretabil deoarece tocmai acest fenomen este extrem de putin cunoscut cititorilor din strainatate, carora li se adreAZseaza lucrarea, cu atat mai mult cu cat rezistenta armata antiAZcoAZmuAZnista este unul dintre putinele aspecte care individualizeaza regimul comunist al lui Dej (aceasta lipsa fiind cauzata in primul rand de inexistenta, inca, a unei ample sinteze a fenomenului totalitar din Romania).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.