Termometrul digital

7x puncte

categorie: Fizica

nota: 10.00

nivel: Facultate

Termometrele sunt instrumente care sunt folosite pentru masurarea temperaturii. Tipul cel mai comun consta intr-un rezervor cu lichid si un tub gradat. Lichidul (de obicei mercur sau alcool) se extinde pe masura ce temperatura creste si urca in interiorul tubului.Termometrele clinice cu mercur pot fi folosite pentru masurarea temperaturii corpului uman. Acestea au o piedica (un gat ingust) la baza[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Termometrul digital

Termometrele sunt instrumente care sunt folosite pentru masurarea temperaturii. Tipul cel mai comun consta intr-un rezervor cu lichid si un tub gradat. Lichidul (de obicei mercur sau alcool) se extinde pe masura ce temperatura creste si urca in interiorul tubului.Termometrele clinice cu mercur pot fi folosite pentru masurarea temperaturii corpului uman. Acestea au o piedica (un gat ingust) la baza tubului astfel incat lichidul nu revine in rezervor imediat dupa efectuarea masuratorii.

Pentru masurarea temperaturii se recurge la un corp termometric ale carui proprietati fizice variaza cu temperatura. Indicarea temperaturii se obtine prin stabilirea echilibrului termodinamic intre corpul al carui temperatura se doreste a fi stabilita si corpul termometric, stare in care, transferul de caldura dintre acestea se anuleaza.
1.1Indicatiile termometrului: nivelul de mercur, la majoritatea termometrelor, poate fi citit pe o scara. Termometrul electronic dispune de un afisaj digital.

Schimbarea in temperatura provoaca o modificare a proprietatilor fizice ale unei substante, iar marimea schimbarii este o indicatie a cat de mult s-a modificat temperatura. Acesta este principiul ce sta la baza termometrului.Exista diferite tipuri de termometre ce sunt folosite in diverse situatii (masurarea unor temperaturi ridicate, a unor temperaturi joase sau a unor intervale de temperatura).
1.2Acuratetea masurarii : acuratetea masurarii unei temperaturi depinde de echilibrul termic dintre termometru si mediu inconjurator. De exemplu un termometru clinic trebuie tinut aproximativ 7 minute pentru a se ajunge la un echilibru dintre corp si termometru.

Toate termometrele isi masoara temperatura sa, de exemplu un termometru care sta la Soare va masura diferit fata de un termometru care sta la umbra, desi temperatura aerului este aceeasi, pentru a preveni acest fapt termometrele trebuiesc ferite de Soare si de radiatii.
1.3Scari termometrice : printre primele scari de masurare a temperaturii a fost cea a lui Gabriel Daniel Fahrenheit, care situeaza punctul de inghet la 32F si cel de fierbere la 212F (apa). Cea mai folosita scara de masurare este cea a astronomului suedez Anders Celsius care situeaza inghetul la 0C si fierberea la 100C.

Pentru lucrari stiintifice este folosita scara Kelvin (William Thomson) cu 0K adica -273C.Se mai foloseste si scara Rankine (William J. M. Rankine) care situeaza 0 absolut la 459,69R, ea a fost adoptata in 1933.Pentru lucrarile stintifice, scara absoluta sau Kelvin, inventata de matematicianul si fizicianul britanic William Thomson (1st Baron Kelvin) este cea mai folosita, zero absolut (0 K) fiind situat la -273.15 C, intervalele intre grade fiind i-dentice cu cele masurate pe scara Celsius. Corespondenta scarii Fahrenheit, "absolut Fahrenheit" sau scara Rankine, conceputa de inginerul si fizicianul britanic William J. M.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.