Termometrul

3x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.84

nivel: Liceu

TERMOMETRELE- instrumente care sunt folosite pentru masurarea temperaturii.
Tipul cel mai comun consta intr-un rezervor cu lichid si un tub gradat. Lichidul (de obicei mercur sau alcool) se extinde pe masura ce temperatura creste si urca in interiorul tubului.
Termometrele clinice cu mercur pot fi folosite pentru masurarea temperaturii corpului uman. Acestea au o piedica (un gat in[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Termometrul

TERMOMETRELE- instrumente care sunt folosite pentru masurarea temperaturii.
Tipul cel mai comun consta intr-un rezervor cu lichid si un tub gradat. Lichidul (de obicei mercur sau alcool) se extinde pe masura ce temperatura creste si urca in interiorul tubului.
Termometrele clinice cu mercur pot fi folosite pentru masurarea temperaturii corpului uman. Acestea au o piedica (un gat ingust) la baza tubului astfel incat lichidul nu revine in rezervor imediat dupa efectuarea masuratorii.

Indicatiile Termometrului: nivelul de mercur, la majoritatea termometrelor, poate fi citit pe o scara. Termometrul electronic dispune de un afisaj digital.
Schimbarea in temperatura provoaca o modificare a proprietatilor fizice ale unei substante, iar marimea schimbarii este o indicatie a cat de mult s-a modificat temperatura. Acesta este principiul ce sta la baza termometrului.Exista diferite tipuri de termometre ce sunt folosite in diverse situatii (masurarea unor temperaturi ridicate, a unor temperaturi joase sau a unor intervale de temperatura):

Termometre obisnuite - masoara temperatura folosindu-se de dilatarea lichidelor: cu cat temperatura este mai mare, cu cat lichidul se dilata mai mult si creste valoarea indicata. Mercurul este folosit la termometre datorita proprietatilor sale deosebite. Poate masura o gama larga de temperaturi, de la -40 la 356˹C, si pana la 570˹C sub presiune, in stare lichida. Se dilata regulat, proportional cu schimbarile temperaturii absolute. Functioneaza bine in tuburi capilare, pe care nu le ,,uda" si e usor de obtinut in forma pura.

Alte substante folosite sunt: alcoolul- care poate fi utilizat la temperaturi mai joase decat mercurul (-80˹C), si pentanul (C5H12 - alcan)- ce poate fi intrebuintat pana la -200˹C.Termometre de maxim si minim - inregistreaza cele mai ridicate, respectiv cele mai scazute temperaturi. Sunt adesea combinate intr-un singur termometru de maxim si minim.Termometrul de maxim- termometrul de maxim cu inregistrare automata al lui Daniel Rutherford (inventat in 1794) consta intr-un tub cu mercur in interiorul caruia se afla o mica bucata de otel, asezata deasupra nivelului lichidului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.