Termo dinamica atmosferei

1x punct

categorie: Fizica

nota: 9.70

nivel: Liceu

Dintre acesti parametrii fizici, temperatura este cel care este urmarit cu deosebit interes de toata lumea si de obicei acest concept de temperatura este confundat cu cel de caldura.

In mod esential, caldura este o forma de energie iar temperatura este o masura a gradului de incalzire a unui corp sau sistem. Meteorologii si climatologii folosesc, spre deosebire de fizicienii din al[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Termo dinamica atmosferei

Dintre acesti parametrii fizici, temperatura este cel care este urmarit cu deosebit interes de toata lumea si de obicei acest concept de temperatura este confundat cu cel de caldura.

In mod esential, caldura este o forma de energie iar temperatura este o masura a gradului de incalzire a unui corp sau sistem. Meteorologii si climatologii folosesc, spre deosebire de fizicienii din alte domenii, temperaturile potentiale, marimi fizice care se calculeaza pornind de la temperatura obisnuita, masurata dar care in anumite conditii din atmosfera se conserva pentru sistemul ales.

Pentru o intelegere a starilor atmosferei caracterizate de parametrii fizici de stare, vom considera aerul atmosferic ca un sistem termodinamic. Din punct de vedere termodinamic, un sistem este un corp sau un ansamblu de corpuri cu masa si compozitie date, supus studiului. Orice corp sau ansamblu de corpuri cu care eventual sistemul ar putea interactiona se considera mediul inconjurator.

In atmosfera se considera in general, doua tipuri de sisteme: aerul uscat si aerul umed. Aerul umed la randul sau poate fi: aer umed nesaturat si aer umed saturat.O descriere completa a unui sistem este data la un moment dat prin proprietatile lui, adica prin valorile variabilelor fizice care exprima aceste proprietati.

Pentru un sistem inchis masa si compozitia chimica definesc sistemul insusi, iar celelalte proprietati definesc starea lui. Parametru de stare foarte important pentru caracterizarea vremii, temperatura se masoara la toate statiile de sol si de sondaj vertical si pentru examinarea distributiei temperaturii pe arii intinse, se folosesc de obicei izotermele, adica liniile de aceeasi temperatura. Hartile cu izoterme reprezinta un instrument foarte util pentru meteorologi care observa cu usurinta ariile cu temperaturi ridicate si cele cu temperaturi coborate.

Ceilalti factori care contribuie la controlul temperaturii sunt: incalzirea diferentiata a uscatului si a apei, curentii oceanici, inaltimea si pozitia geografica. Pentru orice localitate, temperatura are o variatie zilnica, fenomen denumit variatie diurna.Controlul principal al acestui ciclu diurn este asigurat bineinteles de soare.

Amplitudinea variatiilor zilnice ale temperaturii este variabila si depinde de factorii locali sau de conditiile de vreme.Acest strat in care mersul diurn al temperaturii - si al altor elemente meteorologice - este bine exprimat si conditionat de schimbul turbulent, se numeste strat de frecare sau stratul atmosferei limita.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.