Terminologie - definirea conceptului de calitate

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.77

nivel: Facultate

In literatura de specialitate sunt formulate opinii diferite privind principiile de baza ale managementului calitatii.
Chonberger, de exemplu, pune accentul pe imbunatatirea continua si asigurarea calitatii proceselor . Merii, delimiteaza urmatoarele principii de baza: satisfacerea clientului, calitatea pe primul plan, imbunatatirea continua, implicarea intregului personal. Stora si Montaig[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Terminologie - definirea conceptului de calitate

In literatura de specialitate sunt formulate opinii diferite privind principiile de baza ale managementului calitatii.
Chonberger, de exemplu, pune accentul pe imbunatatirea continua si asigurarea calitatii proceselor . Merii, delimiteaza urmatoarele principii de baza: satisfacerea clientului, calitatea pe primul plan, imbunatatirea continua, implicarea intregului personal. Stora si Montaige considera ca principii de baza ale managementului calitatii: angajarea conducerii, adeziunea intregului personal, imbunatatirea rationala a calitatii.

In opinia lui Haist , aceste principii ar fi urmatoarele: orientarea spre client, promovarea principiului "zero defecte", imbunatatire continua, accentul pe prevenire. Juran considera ca, in "managementul calitatii la nivelul intregii organizatii", este deosebit de importanta formularea unei politici a calitatii, cu luarea in considerare a urmatoarelor principii de baza: orientare spre client, competitivitate, imbunatatirea continua a calitatii, internalizarea relatiei client - furnizor, iar operationalizarea acestor principii este posibila numai prin implicarea puternica a conducerii de varf a organizatiei .

In urma unei anchete organizate de ISO, in care au fost implicate peste 1000 de organizatii, si care avea ca principal scop identificarea principiilor care ar trebui luate in considerare in procesul imbunatatirii continue a performantelor unei organizatii, in vederea satisfacerii cerintelor clientilor si a tuturor partilor interesate, au fost identificate opt principii ale managementului calitatii:
In sistemul de sanatate apar in mod continuu pierderi nepermise care induc costuri mari pentru intreaga societate.

Aceste pierderi sunt generate de mai multe cauze: tehnologii medicale sau servicii de sanatate putin eficace sau ineficiente, variatii mari ale performantei, practicii si rezultatelor intre diversele spitale, acces inegal la serviciile de sanatate, insatisfactia pacientilor fata de serviciile primite, cresterea timpului de asteptare pentru primirea serviciilor de sanatate. in aceste conditii, calitatea serviciilor medicale devine o prioritate pentru furnizorii de servicii de sanatate, manageri, pacienti, tertul platitor si organele guvernamentale in aceeasi masura.

Furnizorii sunt doritori sa isi demonstreze competenta in spitale bine dotate. Pacientii sunt interesati sa primeasca ingrijirile necesare, cu respectarea integrala a drepturilor lor, in cel mai scurt timp posibil, din partea furnizorului pe care l-au ales ei. Platitorii sunt interesati sa introduca standarde, indicatori si criterii de calitate in spitale pentru a tine sub control costurile. Deasupra tuturor, guvernul este cel care trebuie sa reglementeze sistemul sanitar printr-o legislatie care sa favorizeze aplicarea managementului calitatii in unitatile sanitare, facilitand munca furnizorului si aparand pacientul de deficientele din sistem.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.