Terminologia utilizata de analiza de risc

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.87

nivel: Facultate

Hazardul este definit ca " elemente sau evenimente ce reprezinta un daunator sau un pericol potential, un eveniment cu efect advers sau un rezultat advers".In analiza de risc, hazardul este specificat prin descrierea a ceea ce ar putea deveni rau, malefic, daunator si cum se poate intampla aceasta. In analiza de risc pentru produsele biologice, hazardul este o sursa de risc, o substanta sau o ac[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Terminologia utilizata de analiza de risc

Hazardul este definit ca " elemente sau evenimente ce reprezinta un daunator sau un pericol potential, un eveniment cu efect advers sau un rezultat advers".In analiza de risc, hazardul este specificat prin descrierea a ceea ce ar putea deveni rau, malefic, daunator si cum se poate intampla aceasta. In analiza de risc pentru produsele biologice, hazardul este o sursa de risc, o substanta sau o actiune care poate cauza daune.Un hazard este in mod uzual definit ca o sursa de pericol, de daune materiale sau perturbari structurale si functionale ale unui organism afectat.

Definirea riscului, totusi, include in mod uzual probabilitatea sau plauzibilitatea ca pericolul si celelalte componente ale hazardului sa apara, in relatie cu magnitudinea si severitatea unui eveniment nedorit.
Este foarte clar ca un hazard mare si o protectie mica induce un risc crescut in timp ce cresterea masurilor de protectie reduce riscul. De asemenea, se poate preciza ca, cu exceptia cand hazardul este zero exista intotdeauna un nivel de risc.Trebuie definita apoi relatia dintre risc si incertitudine .Conceptul de risc implica incertitudine atat ca probabilitate cat si ca magnitudine a consecintelor. Reducand cantitatea de incertitudine cu referire fie la probabilitatea unui eveniment advers sau la magnitudinea consecintelor, nu este obligatoriu sa se schimbe nivelul de risc actual.

In cazul riscului asociat cu produsele biologice veterinare, daca produsul contaminat este destinat unei specii sensibile la agentul contaminant, efectul va fi cu totul altul fata de cazul in care produsul este destinat unei specii ce nu este sensibila la agentul contaminant al produsului biologic.Osborne introduce in analiza de risc un nou termen - cel de "evitarea riscului" - risk avoidance - risk aversion" ceea ce este definit ca utilizarea masurilor de atenuare sau de protectie (mitigate or safeguard), protectie pentru a elimina in intregime un risc.

Al treilea termen ce trebuie definit este riscul Riscul este urmatoarea notiune ce trebuie definita. In acest caz este vorba de o notiune cantitativa. Scoala franceza defineste riscul ca fiind probabilitatea de a surveni un pericol sau un hazard, combinat ca importanta cu consecintele sale nedorite. Vedem astfel ca in notiunea de risc exista doua componente.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.