Termenii Infractiunii

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.78

nivel: Facultate

Referat despre Termenii Infractiunii
B. Obiectul juridic generic si obiectul juridic specific (special). Prin
obiectul juridic generic sau de grup se întelege obiectul juridic comun unui grup de infractiuni, cum ar fi persoana umana, proprietatea etc.
Prin obiectul juridic specific se întelege obiectul juridic propriu-zis al infractiunii, specific fiecarei infractiuni în parte[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Termenii Infractiunii

Referat despre Termenii Infractiunii
B. Obiectul juridic generic si obiectul juridic specific (special). Prin
obiectul juridic generic sau de grup se întelege obiectul juridic comun unui grup de infractiuni, cum ar fi persoana umana, proprietatea etc.
Prin obiectul juridic specific se întelege obiectul juridic propriu-zis al infractiunii, specific fiecarei infractiuni în parte. Între obiectul juridic generic sau de grup si obiectul juridic specific exista un raport de subordonare, în sensul ca obiectul juridic special reprezinta o parte din obiectul generic. Astfel, toate infractiunile contra patrimoniului au ca obiect juridic generic valoarea sociala care este proprietatea; fiecare din infractiunile ce compun acest grup are ca obiect specific apararea proprietatii (infractiunea de furt, înselaciune, delapidare etc.).

Distinctia între obiectul juridic generic si obiectul juridic specific se bazeaza pe ierarhia sistemului de valori existent în cadrul societatii. Acest criteriu se afla si la baza sistematizarii, pe capitole si grupe de infractiuni, a partii speciale a Codului penal. Astfel, de exemplu, infractiunile contra persoanei, cuprinse în Titlul II al partii speciale a Codului nostru penal, au fost împartite în mai multe grupe, în functie de atributele esentiale ale persoanei, care reprezinta tot atâtea valori sociale ocrotite penal: viata, integritatea corporala si sanatatea, libertatea, demnitatea, libertatea si moralitatea vietii sexuale.

C. Obiectul material. Sunt fapte prevazute de legea penala a caror
savârsire este îndreptata asupra unui lucru (bun, persoana etc.). În asemenea cazuri, autorul actioneaza fizic asupra unui bun sau a unei persoane, fizice sau juridice, iar prin asemenea actiuni, persoana sau bunul sufera o vatamare ori un prejudiciu sau este expus unui pericol.
Obiectul, bunul, valoarea sau persoana asupra careia este îndreptata
actiunea autorului (subiectului activ) constituie obiect material al infractiunii.

Se întelege, deci, prin obiect material al unei infractiuni lucrul material (obiect, produs, bun material, bani, act scris, animal etc.) sau persoana fizica asupra careia este îndreptata actiunea subiectului activ si care, în urma acelei actiuni, sufera o vatamare ori un prejudiciu sau care este expusa unui anumit pericol. În general, au obiect material infractiunile de actiune (comisive); sunt însa
cazuri când si infractiunile de inactiune (omisive) pot avea obiect material (exemplu, nepredarea unui bun gasit – art.216 si 230 C. pen.).

Din cele aratate reiese deci ca, în timp ce obiectul juridic exista la orice infractiune, obiectul material nu exista la orice infractiune, ci numai la acelea la care valoarea sociala ocrotita si asupra careia se actioneaza se exprima într-o entitate materiala. Obiectul material al infractiunii nu trebuie sa fie confundat cu instrumentele (mijloacele) materiale care au servit la savârsirea infractiunii. Astfel, arma cu care a fost ucisa victima, instalatia cu ajutorul careia au fost confectionate bancnotele false sunt mijloace, iar nu obiect material al infractiunii.

Uneori, însa, mijlocul de savârsire poate fi în acelasi timp si obiect
material al infractiunii (de exemplu, portul ilegal de uniforma sau de decoratii). Alteori, ceea ce este obiect material pentru o infractiune poate deveni, ulterior, mijloc de savârsire pentru o alta infractiune (de exemplu, înscrisul falsificat este obiect material în infractiunea de fals si poate deveni instrument pentru savârsirea unei infractiuni de înselaciune în conventii).

Nu trebuie confundat obiectul material al infractiunii cu urmele lasate de aceasta sau cu corpurile delicte (de exemplu, arma cu care a fost ucisa victima este corp delict, si nu obiect material al infractiunii de omor). Pot exista cazuri în care obiectul material poate fi chiar produsul infractiunii (exemplu: moneda falsificata). Trebuie retinut, în concluzie, ca obiectul material al infractiunii reprezinta unul din termenii infractiunii, iar nu un element al acesteia, fiindca este preexistent infractiunii si nu intra în alcatuirea continutului acesteia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.