Termeni istorici

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Colonia - oras de rang superior intemeiat de statul roman prin colonizare de cetateni romani, organizata dupa modelul Romei. (Ulpia Traiana Sarmisegetusa, Drobeta, Napoca)Colonizare - popularea unui teritoriu cu oameni din alte regiuni.Comati (capillati) - categorie sociala in societatea geto-daca din care faceau parte oamenii de rand (tarani, mestesugari, mici negustori), denumirea vine de la [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Termeni istorici

Colonia - oras de rang superior intemeiat de statul roman prin colonizare de cetateni romani, organizata dupa modelul Romei. (Ulpia Traiana Sarmisegetusa, Drobeta, Napoca)Colonizare - popularea unui teritoriu cu oameni din alte regiuni.Comati (capillati) - categorie sociala in societatea geto-daca din care faceau parte oamenii de rand (tarani, mestesugari, mici negustori), denumirea vine de la parul lung pe care acestia il purtau.Continuitate - teorie istorica ce demonstreaza locuirea neintrerupta in primul mileniu de dupa Chr. a spatiului carpato-danubiano-pontic de catre geto-daci, daco-romani si romani si totodata formarea poporului roman in acest teritoriu.

Dava - asezare civila preurbana geto-daca, fortificata cu val de pamant; resedinta unui sef de trib.(Sucidava, Buridava, Arcidava)
Dacii liberi - termen folosit pentru a-i desmna pe dacii din Crisana, Maramures si din cea mai mare parte a Moldovei, care nu au fost inclusi in Imperiul roman. (dacii mari, costobocii, carpii)
Donariu - dar, obiect de cult religios. (Donariul de bronz de la Biertan)Dialect - particularitate locala a unei limbi; grai.
Etnogeneza - procesul de formare a unui popor si a limbii vorbite de acesta (etnog. romaneasca: substrat- geto-dac; strat- latin; adstrat-slav).

Goti - triburi migratoare de origine germanica care trec in secolul al III-lea pe teritoriul tarii noastre. (vizigotii, ostrogotii)
Indoeuropeni - grup de populatii migratoare, de pastori, razboinici, care s-au asezat la sfarsitul epocii pietrei in anumite teritorii din Asia si Europa, cucerind vechile civilizatii neolitice si formand primele popoare ale antichitatii. (Tracii)Imigrare - proces prin care locuitori din exterior se stabilesc intr-un nou teritoriu.
Interpretatio romana - adorarea sub nume roman a divinitatilor neromane.

Legatus augusti - inalt magistrat civil si militar (delegat) in fruntea legiunilor sau a provinciilor din afara Italiei; in provinciile cu mai multe legiuni comanda suprema era incredintata unui legatus Augusti pro praetore de rang consular; el era, practic, guvernatorul provinciei, ca imputernicit al imparatului, avand atributii administrative, juridice si militare. (Decimus T. Scaurianus)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.