Termeni din antropologie

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Incest - casatorie intre consangvini(rude de sange), a carui interdictie este universala(interdictia incestului exista in toate culturile). Sarcina de a explica interdictia universala a incestului este cu atat mai dificila cu cat in unele culturi exista si interdictia legaturii intre persoane ce nu sunt rude de sange (vezi interdictia celor doua surori, care intrezice barbatului vaduv sa ia in ca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Termeni din antropologie

Incest - casatorie intre consangvini(rude de sange), a carui interdictie este universala(interdictia incestului exista in toate culturile). Sarcina de a explica interdictia universala a incestului este cu atat mai dificila cu cat in unele culturi exista si interdictia legaturii intre persoane ce nu sunt rude de sange (vezi interdictia celor doua surori, care intrezice barbatului vaduv sa ia in casatorie pe una dintre surorile sotiei, in vigoare in Franta pana la inceputul sec. al XX-lea )

Mituri - tema privilegiata in antropologia culturala, miturile constituie relatari asupra originilor cosmosului, originilor grupurilor umane sau a omului, considerate a avea nu doar o functie explicativa, ci si functia de a transmite, sustine, cultiva viziunea despre lume comuna grupului, atitudini, atasamente general impartasite de o societate.Miteme - elemente in care poate fi descompus un mit pentru a putea fi analizat, in analiza structurala a mitului. In perspectiva structurala, sunt importante si modalitatile in care mitemele se combina, regulile, operatiile, logica acestor combinari, recurenta unor miteme etc. Cl.

Levi-Strauss considera ca spiritul omenesc "indeplineste anumite operatii care nu difera, in natura lor, de cele care se deruleaza in lume de la inceputul timpului", (idee de inspiratie kantiana), de aceea nu putem sustine ca omul arhaic este nelogic sau prelogic.
Natura-cultura - raport ce a stat in atentia antropologiei de la inceputurile ei; la C. Levi-Strauss natura cultura devine o opozitie cu valoare de metoda: spre deosebire de evolutionism si functionalism el enunta principiul conform caruia este "iluzoriu sa cautam o continuitate intre cele doua ordini", cea a naturii si cea a lumii omului.

Omul este dintr-o data in cultura, traind mediat cultural(prin cultura, prin intermediul semnificatiilor culturale atribuite) raportul sau cu natura.Observatie participanta - metoda utilizata si in alte stiinte sociale, considerata insa a fi metoda etalon a antropologiei culturale.Personalitate - cultura - raport ce a stat in atentia Scolii americane cu acelasi nume - "Personalitate si cultura" - cea mai timpurie scoala de gandire in cadrul careia se va dezvolta si antropologia psihologica. Influentat de psihologia gestaltista germana - in care se opera cu ideea de intreg (germ.gestalt, engl.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.