Teritoriu si teritorii in discursul istoric - Alexandru Zub

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.74

nivel: Liceu

Teritoriul, in sensul primordial ce ne intereseaza deocamdata, e un concept de care istoricii s-au folosit mereu, fiindca evenimentele descrise de ei presupun indiscutabil un spatiu de desfasurare, un loc, un teren, adesea in disputa, actorii istoriei fiind preocupati de regula sa-si adjudece drepturi. Intreaga durata a umanitatii poate fi antamata de altfel sub acest unghi, cum s-a si intamplat m[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Teritoriu si teritorii in discursul istoric - Alexandru Zub

Teritoriul, in sensul primordial ce ne intereseaza deocamdata, e un concept de care istoricii s-au folosit mereu, fiindca evenimentele descrise de ei presupun indiscutabil un spatiu de desfasurare, un loc, un teren, adesea in disputa, actorii istoriei fiind preocupati de regula sa-si adjudece drepturi. Intreaga durata a umanitatii poate fi antamata de altfel sub acest unghi, cum s-a si intamplat mereu, adesea in mod abuziv, caci se ignorau atatea alte dimensiuni ale istoriei.

Notiunea de eveniment a evoluat considerabil in timp, ca si aceea de teritoriu, de la sensul imediat, fizic, la un sens abstract si simbolic, multiplicat mereu pana azi si multiplicabil practic la nesfarsit. Discursul istoric modern, asa cum l-a inteles Ranke, punand accent pe restitutia faptelor (wie es eigentlich gewesen) [3], a starnit critici de-a lungul secolului XX si a facut loc altor forme, mai suple, mai atente la nuante si complementaritati. H. Berr condamna "l'histoire historisante" [4], iar Lucien Febvre propunea, in acelasi spirit, o noua sinteza de istorie universala, una care debuta cu La terre et l'evolution humaine [5].

Tendinta de a privilegia seriile economice, prezenta deja la finele secolului XIX, se va adanci in secolul urmator, pana la sistematizarea "seriala" a istoriei de catre Pierre Chaunu si discipolii sai [6]. Fara sa devina dominante, capata o pondere semnificativa studiile de tip braudelian, axate pe "durata lunga" si pe "durata medie", studii privilegiind deci analizele structurale si tinzand spre o noua sinteza [7], una in care aspectele cantitative, masurabile, sint complinite de latura evanescenta a istoriei.

Asistam, de cateva decenii, la o veritabila explozie tematica in istoriografie. Expansiunea in timp, pana la antropogeneza, si expansiunea in spatiu, pana la cuprinderea planetei intregi, se complineste astfel cu o expansiune in adancime, asadar in propriul teritoriu, dupa cum sesiza la un moment dat J.-B. Duroselle [8], deplin increzator in sansele discursului istoric de a-si mentine prestigiul, odata cu indiscutabila sa utilitate cognitiva.

"L'histoire, comme les autres sciences, accelere de plus en plus ses travaux et ses conquetes", conchidea acelasi istoric [9], bucuros ca poate da asigurari in ce priveste progresul istoriei ca disciplina si ca o teorie a domeniului sau, relatiile internationale, una empirica, evolutiva si metodica, a devenit posibila [10].
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.