Terapiile de orientare comportamentala

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Terapia este conceputa ca un proces de invatare.
Reactiile, emotiile si deprinderile dezadaptative au fost achizitionate in cursul istoriei individuale si ele s-au fixat deoarece au permis candva subiectului sa evite anumite experiente traumatizante. Ele tind sa fie repetate nu numai in prezenta stimulilor aversivi care le-au generat ci si in situatii cu caracter general. Aceste reactii ned[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Terapiile de orientare comportamentala

Terapia este conceputa ca un proces de invatare.
Reactiile, emotiile si deprinderile dezadaptative au fost achizitionate in cursul istoriei individuale si ele s-au fixat deoarece au permis candva subiectului sa evite anumite experiente traumatizante. Ele tind sa fie repetate nu numai in prezenta stimulilor aversivi care le-au generat ci si in situatii cu caracter general. Aceste reactii nedorite fac obiectul psihoterapiei care tinde sa le elimine.
Deci, terapia comportamentala nu nu mai vizeaza o restructurare si o reconstructie a personalitatii ci doar reducerea si eliminarea simptomelor.

Reyna arata ca psihoterapia comportamentala este considerata ca un set de procedee menite sa elimine o multitudine de reactii emotionale cu caracter dezadaptativ, de comportamente nedoritesi sa elaboreze modele comportamentale mai eficiente care sa permita individului sa faca fata sarcinilor cotidiene, sa interactioneze adecvat cu alte persoane si situatii.Conceptele de baza ale terapiei comportamentale sunt cele de intarire si de control al comportamentului (deconditionare).
Principiul intaririi se refera la utilizarea si manipularea stimulilor ambiantei astfel incat anumite categorii de comportamente sa fie recompensate si astfel sa creasca posibilitatea lor de manifestare.

Psihoterapia devine astfel un proces logic de control al comportamentului bazat pe cunoasterea conditiilor care permit modificarea acestuia
Deconditionarea, ca principiu terapeutic, nu reprezinta o noutate in psihoterapie. Inca inainte ca teoriile invatarii sa capete amploare a fost utilizata asa-numita tehnica a "practicii negative" in tratamentul logonevrozelor si nevrozelor motorii, solicitand pacientului sa practice in mod intentionat deprinderea gresita, astfel incat aceasta sa se supuna controlului vointei. Aceste procedee sunt cunoscute sub numele de deconditionare, desensibilizare sau reeducare.

Dupa 1950 aceste tehnici au luat amploare, fiind integrate astazi in psihoterapia comportamentala.
Terapeutii comportamentalisti citeaza un experiment celebru al lui Rayner si Watson. Este vorba despre Albert, un copil de 11 luni, care a fost condisionat sa dezvolte o reactie de frica fata de un sobolan alb, prin asocierea prezentarii animalului cu un zgomot foarte puternic. Traptat teama s-a generalizat si pentru alte animale cu blana si, in cele din urma, si pentru animale de plus.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.