Terapiile comportamentale si cognitive

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.83

nivel: Facultate

Terapiile comportamentale si cognitive (TCC) nu se aplica decit pentru partea vizibila si actuala a aisbergului, cea care cauzeaza disconfortul psihic si suferinta. Psihicul nostru este constituit sub forma unui aisberg, partea nevazuta sau scufundata a acestuia fiind afectivitatea, cea mai importanta pentru ca este baza, iar daca ceva nu este in regula aici si partea de sus se clatina. TCC sint f[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Terapiile comportamentale si cognitive

Terapiile comportamentale si cognitive (TCC) nu se aplica decit pentru partea vizibila si actuala a aisbergului, cea care cauzeaza disconfortul psihic si suferinta. Psihicul nostru este constituit sub forma unui aisberg, partea nevazuta sau scufundata a acestuia fiind afectivitatea, cea mai importanta pentru ca este baza, iar daca ceva nu este in regula aici si partea de sus se clatina. TCC sint fondate pe invatarea unor noi comportamente, plecind de la elaborarea unor noi ginduri, idei, dupa constatarea ca cele vechi nu duc la nimic bun: este vorba de a reusi miine ceea ce credem ca sintem incapabili sa facem astazi, fapt pe care l-am ratat ieri tocmai din aceasta cauza.

Terapia comportamentala, cel mai recent inaintas al TCC, utilizeaza tehnici de relaxare pentru a diminua in mod progresiv anxietatea, fobiile si obsesiile si a reda omului o viata normala. Mai nou, terapiile cognitive actioneaza asupra gindurilor, opiniilor si credintelor (numite cunostinte) deseori gresite si negative pe care le are pacientul asupra propriei persoane si asupra anturajului sau. Ele constau in inlocuirea progresiva a gindurilor precum: Nimeni nu ma place pentru ca nu sint bun de nimic prin: Am anumite capacitati si, daca doua sau trei persoane ma plac si ca alte zece ma apreciaza, atunci totul va fi bine.

Astazi, terapeutii cognitivisti utilizeaza de cele mai multe ori un cocteil concentrat din doua metode, deoarece gindurile negative genereaza un comportament ce duce la esec, ceea ce il face pe pacient timorat si ursuz, in vreme ce reusitele, chiar si cele minime, intaresc o apreciere mai pozitiva despre sine, apreciere care incurajeaza noile initiative.Contrar terapiilor analitice, TCC nu cauta cauza tulburarilor aparute, nu se intereseaza despre istoria pacientului si nici despre copilaria sa. Ele stabilesc un obiectiv precis: peste sase luni, pacientul trebuie sa fie capabil sa iasa pe strada fara teama, sa se intereseze sa-si caute un loc de munca, sa vorbeasca normal cu mama lui sau cu seful etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.