Terapia tulburarii dislexie-disgrafie

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.65

nivel: Facultate

Dupa P. Popescu Neveanu (1978) dislexia este " o perturbare anormala a a mecanismelor citirii (ce se efectueza cu deformari, erori, lacune), simbolurile citite nu sunt precis identificate, clar intelese si corect reproduse.in timp ce disgrafia reprezinta o perturbare a invatarii scrisului anomalie a activitati grafice exprimata in substituiri, omisiuni, inversari de litere si silabe sau fuziuni [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Terapia tulburarii dislexie-disgrafie

Dupa P. Popescu Neveanu (1978) dislexia este " o perturbare anormala a a mecanismelor citirii (ce se efectueza cu deformari, erori, lacune), simbolurile citite nu sunt precis identificate, clar intelese si corect reproduse.in timp ce disgrafia reprezinta o perturbare a invatarii scrisului anomalie a activitati grafice exprimata in substituiri, omisiuni, inversari de litere si silabe sau fuziuni de cuvinte. Se mai manifesta prin neregularitatea desenului literelor si dispunerea lor anarhica in pagina.

Alexia reprezinta pierderea capacitatii de a citi si de a intelege mesajul scris. Subiectul alexic vorbeste normal, raspunde corect la intrebari, intelege ceea ce i se spune, poate scrie corect dupa dictare sau chiar spontan dar nu intelege un text scris. Agrafia este incapacitatea relativ totala de a invata actul graficse intalnerste rar la copil ea implicand grave tulburari la nivelul structurilor centrale.

Etiologie: Sunt invocati numerosi factori etiologici :
Factorii genetici: s-a constatat o frecventa mai mare a dislexiei la baieti in raport cu fetele, existenta de cazuri familiale (ascendenti sau colaterale) cat si concordanta tulburarii la gemeni monozigoti.Suferinta cerebrala invocata de unii autori datorita frecventei antecedentelor neonatale (sarcina si nastere dificile, prematuritate, reanimare neonatala, etc)

Tulburari perceptive: factorii periferici, in special de vederea -dispraxia oculara, non-lateralizarea privirii sunt considerati responsabili pentru dificultatile de lectura.. Nu se poate spune totusi despre aceste tulburari ca sunt primare sau secundare si nici nu sunt constante la copii dislexici, ele putand fi intalnite si la copiii non-dislexici.

Echilibrul psihoafectiv: este dificil de facut diferenta intre perturbarile afective secundare dislexiei si cele care o initiaza. In prezent sunt autori care considera dislexia ca o manifestare posibila a tulburarilor de personalitate. Persoanele cu dislexie prezinta adesea tulburari de comportament de tip impulsiv, cu "treceri la act" frecvente. Trebuie tinut cont ca invatarea cititului si scrisului se produce in mod normal la copil la o varsta la care conflictele psihoafective se calmeaza, copilul putand investi, sublima cunostintele acumulate. Diversele tulburari de personalitate a caror caracteristica comuna este aceea de a mentine o stare conflictuala permanent activa, pot face ca invatarea scris-cititului sa fie aleatorie sau pot sa o integreze intr-o conduita patologica noua.

Mediul socio-cultural- se pare ca exista o corelatie intre un mediu socio-cultural scazut sau mediocru si aparitia dislexo-disgrafiei la care se asociaza numerosi factori de compensare saua agravare: relatia parinte -copil, diferenta culturala, bilingvism, locul ocupat de copil in familie in raport cu ceilalti fratiInteligenta: atat copii copiii cu nivel intelectual normal cat si numerosi copii cu debilitate usoara prezinta dificultati ale citirii-scrisului asemanatoare. Si acestia din urma pot beneficia de un ajutor pedagogic adaptat si in aceste conditii pot invata sa citeasca. Pedagogia pune mai repede in evidenta copii care intampina dificultati in insusirea scris-cititului. Sunt importante relatia stabilita intre copil si invatator, metoda pedagogica folosita.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.