Terapia sindromului disfunctional al sistemului stomato gnat

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 7.55

nivel: Facultate

a) Metoda adiției de ceară (WaxAdded Technique)
Reprezintă cea mai corectă și completă metodă de realizare a reliefului ocluzal artificial. Se bazează în special pe principii anatomice, ceea ce a făcut ca însuși conceptul să fie denumit „al ocluziei anatomice" sau organice. Aplicarea metodei gnatologice necesită o aparatură complexă, care cuprinde obligatoriu un arc facial de transfer[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Terapia sindromului disfunctional al sistemului stomato gnat

a) Metoda adiției de ceară (WaxAdded Technique)
Reprezintă cea mai corectă și completă metodă de realizare a reliefului ocluzal artificial. Se bazează în special pe principii anatomice, ceea ce a făcut ca însuși conceptul să fie denumit „al ocluziei anatomice" sau organice. Aplicarea metodei gnatologice necesită o aparatură complexă, care cuprinde obligatoriu un arc facial de transfer, un articulator adaptabil, iar în unele cazuri un pantograf (McCollum, Stuart, Peter Thomas etc.).

Metoda acordă o importanță primordială axului șarnieră, considerat drept elementul esențial de care se ține seama în cadrul transferului datelor pe articulator. Rapoartele de ocluzie sunt transferate pe simulator în funcție, de axul bicondilian și planul ax bicondilian-punct suborbitar.

Realizarea reliefului ocluzal protetic artificial prin metoda gnatologică are drept rezultat obținerea unei corespondențe relație centrică-intercuspidare maximă, contactul dinte - dinte, cuspid - fosetă, protecția mutuală etc.

Metoda gnatologică de modelare a suprafețelor ocluzale aparține lui Peter Thomas și se inspiră din metoda propusă de Everitt Payne pentru ocluzia balansată (Harvey Stallard). în scopul reconstrucției protetice a ocluziei organice, Thomas folosește, de câteva decenii, tehnica adiției cerii, metodă contrară principiilor de modelare prin sculptarea cerii. Necesitatea modelării unor rapoarte cuspid-fosetă în cadrul unei ocluzii organice este argumentată de autor în maniera următoare:

1. Cuspizii care articulează în ambrazură tasează alimentele la nivelul punctului de contact (food impact), determinând migrarea dinților și pierderea punctului de contact cu leziuni parodontale consecutive.

2. Articularea cuspid - fosetă asigură mandibulei poziția cea mai înaltă și o stabilitate optimă.

3. Contactul cuspid - fosetă, bazat pe principiul tripodal, asigură suprafețe de contact minim, alături de o stabilitate ocluzală corespunzătoare.

4. Raportul cuspid - fosetă realizează o protecție corespunzătoare a înălțimii cuspidiene, conservând raporturi mandibulo-craniene optime.

5. Contactul cuspid — fosetă asigură transmiterea forțelor în axul dintelui.

6. Cuspizii nu reprezintă zone de ghidaj, ci stopuri de stabilizare a ocluziei.

7. Cuspizii și fosetele trebuie să rețină și să secționeze alimentele.

8. Relieful ocluzal nou creat trebuie să asigure un echilibru și un confort optim exercitării funcțiilor sistemului stomatognat. Pentru realizarea ocluziei organice prin adiția succesivă a cerii, autorul folosește un număr de cinci instrumente de o formă specială (trusa Thomas), care permit realizarea cu precizie a timpilor respectivi ai modelării. Fiecare detaliu de morfologie ocluzală se modelează din ceară de culori diferite, astfel încât este ușor de diferențiat o fază a modelării de cealaltă. Se utilizează următoarele culori (cu corespondența lor morfologică):

a). pentru incisivi și canini: verde (con cuspidian), roșu (marginea incizală), albastru (convexități proximale), violet (convexități vestibulare), oranj (unghiurile), violet (eingulum), ivoar (finisarea).

b. Pentru premolari și molari: roșu (vârfuri cuspidiene primare), albastru (vârfuri cuspidiene secundare), violet (creste marginale), verde (versante cuspidiene meziale și distale), oranj (bulbul cuspidian), violet (concavități vestibulare și orale), oranj (unghiuri de întâlnire), ivoar (fosetele), după Hure, Romerowski, Lejoyeux.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.