Terapia psihanalitica dinamica

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.98

nivel: Facultate

Freud formuleaza teoria dezvoltarii stadiale a personalitatii, care este in esenta ei o dezvoltare psihosexuala. Primii 5 ani de viata sunt definitorii pentru structura de personalitate. In aceasta perioada de dezvoltare personalitatea parcurge mai multe stadii, fiecare stadiu fiind caracterizat printru-un anume tip de conflict, care trebuie rezolvat satisfacator pentru a putea trece in stadiul ur[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Terapia psihanalitica dinamica

Freud formuleaza teoria dezvoltarii stadiale a personalitatii, care este in esenta ei o dezvoltare psihosexuala. Primii 5 ani de viata sunt definitorii pentru structura de personalitate. In aceasta perioada de dezvoltare personalitatea parcurge mai multe stadii, fiecare stadiu fiind caracterizat printru-un anume tip de conflict, care trebuie rezolvat satisfacator pentru a putea trece in stadiul urmator. Cele mai puternice conflicte sunt de natura sexuala si graviteaza in jurul zonelor erogene ale corpului. Ca centru al conflictului, fiecare zona are o importanta diferita, in functie de varsta existand o dominanta care da specificul stadiului..

Stadiul oral - dureaza in general de la nastere pana la aprox. 18 luni. Sursa principala a gratificatiilor libidinale in aceasta perioada este suptul si acele zone ale corpului legate de aceasta activitate: gura, buzele si limba. Satisfacerea trebuintelor orale, sub forma satietatii reduce tensiunea si induce somnul. In aceasta perioada copilul este intr-o relatie de dependenta absoluta fata de mama, care devine obiect al libidoului.
K Abraham (1924) sustine ca persoanele carora le-au fost satisfacute nevoile orale vor dezvolta un punct de vedere optimist asupra vietii, in timp ce persoanele carora li s-a refuzat satisfacerea acestor trebuinte vor deveni pesimisti.

Stadiul anal dureaza de la 18 luni la 3 ani. In acest stadiu principala sursa a placerii si satisfacerii libidinale o constituie retentia sau eliminarea fecalelor. Daca in stadiul oral parintii sunt cei care, in general, se adapteaza la cerintele copilului, in stadiul anal ei formuleaza o prima cerinta: pastrarea curateniei corporale si formarea unor deprinderi de igiena. Pentru prima data, o cerinta externa blocheaza o placere a copilului si anume eliminarea fecalelor.

Daca cei din jurul copilului isi exprima dezgustul fata de act si il fac pe copil sa se simta rusinat este posibil ca acest fapt sa afecteze stima de sine In acest moment copilul poate reactiona, fie supunandu-se cerintei formulate si retinand fecalele (modul anal retentiv), fie in mod rebel, eliminand fecalele cand si unde nu trebuie (modul anal agresiv). Corespunzator, copilul poate dezvolta un tip de personalitate anal-agresiva, caracterizata prin cruzime, tendinte distructive, accese de furie, dezordine, fie un tip de personalitate anal-retentiva, caracterizata prin rigiditate, curatenie compulsiva, constiinciozitate si incapatanare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.