Terapia cognitiva

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.92

nivel: Facultate

Terapia cognitiva are trei mari surse teoretice: abordarea fenomenologica in psihologie, psihanaliza si psihologia cognitiva. .
Filosofia fenomenologica, care isi are sorgintea in filosofia stoicilor greci si se regaseste ulterior in operele lui Kant, postuleaza ca maniera in care individul se comporta depinde de perspectiva asupra propriei persoane si asupra lumii in care traieste. Epictet[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Terapia cognitiva

Terapia cognitiva are trei mari surse teoretice: abordarea fenomenologica in psihologie, psihanaliza si psihologia cognitiva. .
Filosofia fenomenologica, care isi are sorgintea in filosofia stoicilor greci si se regaseste ulterior in operele lui Kant, postuleaza ca maniera in care individul se comporta depinde de perspectiva asupra propriei persoane si asupra lumii in care traieste. Epictet, sclav si profesor de filozofie a lui Marc Aurelian, care a scris lucrarea ,,Ginduri despre mine insumi'', a subliniat importanta semnificatiilor pe care oamenii le acorda evenimentelor si faptelor pe care le traiesc, mai ales daca acestea sunt negative.

El considera ca oamenii nu sunt influentati de lucruri, ci de interpretarea pe care le-o dau, iar aceasta depinde de imaginea pe care o au despre sine si lume.
In fata evenimentele pe care le traiesc si a situatiilor cu care se confrunta', oamenii pun in actiune o serie de credinte sau "iluzii", care clarifica raportul dintre dorinte si posibilitati.
De ex: - Iluzia atotputerniciei - ,,pot face totul, in masura in care sunt dator sa fac tot''

- Iluzia neputintei absolute - ,,nu sunt bun de nimic'' (anticiparea unui sir de esecuri)
- Iluzia atotputerniciei si a neputintei ,,daca nu reusesc sa fac acest lucru, inseamna ca nu sunt bun de nimic''.
In toate aceste categorii de iluzii apare un numitor comun si anume aprecierea nerealista a expectantelor fata de sine si a propriilor posibilitati, care creaza vulnerabilitate, frustratie si tulburare psihica. O evaluare mai realista a scopurilor si posibilitatilor asigura o mai buna adaptare si o functionare psihica mai eficienta.

Pe aceeasi linie se inscrie si psihanaliza lui Adler (1936), care considera ca fiecare ins are propria lui conceptie despre lumea obiectiva. Adler afirma ca stimulii cu care ne confruntam sunt imediat organizati si conceptualizati in mintea noastra, deci le acordam un sens in functie de propria noastra experienta anterioara. Aceasta ,,reprezentare construita'' a realitatii obiective a fost numita camp fenomenologic, construct ce ne permite sa explicam de ce in fata aceluiasi eveniment, diferite persoane reactioneaza in mod diferit.

Terapia cognitiva a preluat doar aspectele optimiste ale filozofiei fenomenologice si a dezvoltat ideea conform careia suferinta si durerea prilejuite de un eveniment nu sunt determinate de acesta, ci de judecata persoanei asupra evenimentului, judecata care poate fi corectata. Deci, judecata si semnificatiile ei negative ar determina tulburarea afectiva.
O a doua sursa teoretica o constituie psihologia abisala si, in special, conceptia lui Freud privind structura ierarhica a cognitiei in procese primare si procese secundare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.