Teoriile competitivitatii

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Tocmai capacitatea concurentiala sau competitivitatea este acel reper pe care se bazeaza puterea si forta economica a agentului economic in conditiile unei economii de piata, ceea ce, de altfel, determina pina si existenta lui. Prin urmare, dezvoltarea competitivitatii, dobindirea si mentinera avantajului competitiv, precum si folosirea eficienta a factorilor care il influenteaza, devine scopul pr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Teoriile competitivitatii

Tocmai capacitatea concurentiala sau competitivitatea este acel reper pe care se bazeaza puterea si forta economica a agentului economic in conditiile unei economii de piata, ceea ce, de altfel, determina pina si existenta lui. Prin urmare, dezvoltarea competitivitatii, dobindirea si mentinera avantajului competitiv, precum si folosirea eficienta a factorilor care il influenteaza, devine scopul principal spre care tind toti agentii economici.

In Republica Moldova, se simte o lipsa acuta de literatura stiintifica si elaborarii metodice privitoare la aspectele metodologice ale evaluarii si asigurarii competitivitatii, ceea ce face aceasta problematica actuala atit din punct de vedere teoretic, cit si practic. Din aceste considerente, devine importanta o abordare conceptuala a problematicii in cauza, care ar lua in consideratie experienta mondiala in acest domeniu si ar permite stabilirea unor directii si modalitati posibile de asigurare si dezvoltare a competitivitatii economice in Republica Moldova.

In literatura economica, nu exista pina in prezent, o opinie unica referitoare la continutul notiunii de competitivitate, fiind intilnite mai multe aspecte de definire a acesteia. Astfel, in dependenta de nivelul de analiza la care se refera problema in cauza - macroeconomic, microeconomic, de ramura, la nivel de agent economic sau un produs concret - putem intilni notiunea de competitivitate la nivelul tarii (natiunii), competitivitatea ramurei, competitivitatea la nivelul intreprinderii, competitivitatea produsului (serviciului). Respectiv, se aplica un sir de factori si indicatori care permit aprecierea potentialului competitiv la fiecare nivel.

Analiza competitivitatii tarii se refera, in esenta, la analiza conceptelor de competitivitate a ramurilor care o formeaza atit pe piata interna, cit si pe cea externa.
Competitivitatea ramurii pe piata interna poate fi determinata de obtinerea unor avantaje concurentiale si performante ale firmelor din aceasta ramura fata de firmele din celelalte ramuri ale economiei nationale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.