Teorii si politici monetare - Legea privind procedura falimentului bancilor

3x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 7.50

nivel: Facultate

Sirul de falimente bancare sau cel al scandalurilor legate de fonduri mutuale a spulberat încrederea românilor în institutiile financiare. Acest fapt este resimtit de băncile care au supravietuit, prin efortul mare pe care trebuie să-l facă pentru a convinge publicul de siguranta economiilor încredintate societătilor bancare respective sau a investitiei în titluri de participare.

D[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Teorii si politici monetare - Legea privind procedura falimentului bancilor

Sirul de falimente bancare sau cel al scandalurilor legate de fonduri mutuale a spulberat încrederea românilor în institutiile financiare. Acest fapt este resimtit de băncile care au supravietuit, prin efortul mare pe care trebuie să-l facă pentru a convinge publicul de siguranta economiilor încredintate societătilor bancare respective sau a investitiei în titluri de participare.

Dan Stelian Marin, vicepresedinte al Comisiei de buget-finante a Senatului României, specialist în domeniul financiar-bancar, a făcut o analiză a situatiei sistemului bancar românesc, a cauzelor care au dus la slăbirea acestuia si precizează, fără drept de apel, responsabilitatea Băncii Nationale a României.

Chiar dacă statisticile oficiale indică o crestere a economiilor populatiei în ultimii ani, realitatea este putin diferită. Fenomenul de tezaurizare în valută sau în aur s-a întărit în perioada crahurilor, iar ritmul de crestere reală a economiilor s-a redus considerabil.

Tendinta este vizibilă chiar în structura depozitelor bancare constituite de persoane fizice, în care ponderea depozitelor în valută este în crestere, evident, în detrimentul depozitelor în lei. Un rol negativ în toată această istorie l-a avut BNR, care, prin politica ei, a condus la dezagragarea sistemului bancar.

Efecte nedorite : principalul obiectiv, anuntat oficial, al Băncii Nationale a României (BNR) este ca prin mecanisme specifice economiei nominale să stopeze inflatia. Mai mult sau mai putin corelate cu politica Ministerului Finantelor, demersurile BNR au condus la efecte nedorite, care lasă impresia de multe ori că s-a dorit chiar acest lucru.

Aducând în fată motive legate de necesitatea “sterilizării” excesului de lichiditate din economie, BNR a purces la aspirarea banilor de pe piată, fapt ce a condus la obstructionarea activitătii bancare, consideră Dan Stelian Marin, vicepresedinte al Comisiei senatoriale de buget-finante. O parte importantă din lichidităti a fost “absorbită” de pe piată în conditiile în care volumul arieratelor, pe scurt a datoriilor, depăsea cu mult masa monetară, după cum reiese din chiar raportul BNR pe 1999.

Practic, peste 80% dintre societătile comerciale sunt în încetare de plăti. Dan Stelian Marin afirmă că autoritatea bancară a reusit să atragă de la băncile comerciale resurse financiare ce depăsesc sumele plasate de bănci în economia reală cu 10.000 de miliarde lei. Deci banii au fost scosi din economie si pusi spre păstrare în trezorerie.

Aspirarea banilor s-a produs prin două mecanisme aflate la îndemâna băncii centrale. Pe de o parte, a fost majorat succesiv nivelul rezervelor minime obligatorii ale băncilor comerciale până la 30% din resursele atrase de băncile comerciale de la populatie si persoane juridice, iar, pe de altă parte, BNR a participat activ pe piata interbancară, cumpărând masiv bani.

Ce s-a urmărit de fapt? Această politică, la care s-a adăugat campania titlurilor de stat începută de Ministerul Finantelor pentru a obtine resursele necesare acoperirii golurilor de la buget, a condus la cresterea si mentinerea la un nivel ridicat a dobânzilor. În primul rând, băncile erau obligate să-si blocheze aproape o treime din bani contra unei dobânzi derizorii, pe care o stabileste unilateral autoritatea bancară.

Pentru a-si acoperi pierderile, societătile bancare au fost silite să majoreze dobânzile active, adică acele dobânzi percepute la credite. În al doilea rând, interventia BNR pe piata interbancară a ridicat nivelul dobânzilor cu efecte vizibile în “pretul” creditelor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.