Teorii privind rata dobanzii

7x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 9.14

nivel: Facultate

Referat despre Teorii privind rata dobanzii
- Nu în ultimul rând, rata dobânzii din economie este afectată de intervenția directă a guvernului asupra pieței creditului. În România, statul s-a împrumutat masiv de la bănci și de la populație pentru a acoperi deficitul bugetar. Această politică a secătuit oferta de împrumuturi, iar investitorii privați au rămas, în consecință, fără astfel de r[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Teorii privind rata dobanzii

Referat despre Teorii privind rata dobanzii
- Nu în ultimul rând, rata dobânzii din economie este afectată de intervenția directă a guvernului asupra pieței creditului. În România, statul s-a împrumutat masiv de la bănci și de la populație pentru a acoperi deficitul bugetar. Această politică a secătuit oferta de împrumuturi, iar investitorii privați au rămas, în consecință, fără astfel de resurse. Nu-i de mirare că oamenii de afaceri s-au plâns ani la rând de politica așa-zis restrictivă a băncilor, dar băncile nu au făcut altceva decât să-și urmeze propriile interese, acordând împrumuturi peste împrumuturi guvernului, fără ca sacul fără fund al acestuia să fie vreodată umplut. În prezent, statul își finanțează cheltuielile atrăgând fonduri la o rată a dobânzii de 17%-18%.

1.3 Riscul ratelor de dobândă
Riscul ratei dobânzii îl constituie riscul pierderilor la care este supusă o bancă în urma modificării ratelor dobânzii. Acest risc apare când activele băncii (creditele, investițiile etc.) devin scadente sau ale căror prețuri noi se stabilesc în altă perioadă de timp decât la pasivele băncii (depozitele, împrumuturile) care reprezintă sursa de mijloace pentru active. Fluctuațiile ratei dobânzii pot afecta profitul unei bănci, valoarea economică de bază a activelor, pasivelor și posturile extrabilanțiere ale băncii.

Scopul dirijării riscului ratei dobânzii este:
- De a obține un venit net aferent dobânzii stabil și de a optimiza profitul băncii, în același timp menționând capitalul normativ total;
- De a controla nivelul ratei dobânzii și al riscului termenelor de scadență la o bancă;
- De a menține o lichiditate suficientă.

Analiza diferențelor de scadență – un sistem unic pentru evaluarea și dirijarea riscului ratei dobânzii. Analiza diferențelor de scadență stabilește riscul la care este supus venitul net aferent dobânzii, ca rezultat al modificării ratelor dobânzii. Rapoartele cu privire la analiza diferențelor indică suma activelor și pasivelor sensibile la rata dobânzii ale unei bănci (atât posturile bilanțiere cât și extrabilanțiere) al căror preț va fi stabilit din nou în decursul unei perioade specificate de timp. Pentru a stabili valoarea riscului la care este supus profitul băncii, este necesar ca în fiecare perioadă din activele sensibile la rata dobânzii de scăzut pasivele sensibile la rata dobânzii pentru a obține “diferența” de la stabilirea noilor prețuri pentru acea perioadă.

Această diferență poate fi înmulțită la o modificare presupusă a ratelor dobânzii pentru a obține o aproximație a modificării venitului net aferent dobânzii care este o consecință a unei fluctuații a ratei dobânzii. În cazul în care pasivele depășesc activele în perioada dată de timp se obține o diferență negativă, ceea ce înseamnă că o majorare a ratelor dobânzii pe piață ar putea cauza o reducere a venitului net aferent dobânzii. În cazul în care activele depășesc pasivele în perioada data de timp se obține o diferență pozitivă și înseamnă că venitul net aferent dobânzii al băncii se poate diminua ca rezultat al micșorării ratei dobânzii pe piață.

Capitolul 2.Teorii privind dobânda
După cum sunt luați sau nu factorii monetari în judecățile asupra conținutului și impactului asupra economiei ,teoriile privitoare la dobândă se structurează ,în principal , în două mari grupe:
- teorii pure sau ale capitalului real care nu țin seama de implicațiile factorilor monetari asupra dimensiunii și evoluției dobânzii ;
- teorii monetare care consideră factorii răspunzători de formarea dobânzii;

1.Teoriile pure sau ale capitalului real care nu țin seama de implicațiile factorilor monetari asupra dimensiunii și evoluției dobânzii .Este vorba aici de : teoria productivității și a folosirii capitalului ,teoriile privind costul formării capitalului,teoria rarității capitalului ,teoria riscului ,dobânda ca impozit asupra profitului.

a.Teoria productivității și folosirii capitalului consideră capitalul ca fiind înzestrat cu o putere (capacitate ) care atunci când este folosit poate genera un prisos ,un “ceva ”mai mare decât s-a consumat.Partea negativă a teoriei constă în incapacitatea de a explica aceste valențe ale capitalului atunci când este utilizat .

b.Teoriile privind costul formării capitalului au comun faptul că explicarea dobânzii se face cu ajutorul abstinenței .Astfel teoriile așteptării și sacrificiului (Marshall și McVane) consideră structura capitalului ca fiind o acumulare în timp a rezultatelor ,o amânare a consumurilor către un viitor îndepărtat ,în scopul obținerii unor rezultate superioare ; teoriile profitului (Fisher ,Zeiter ,Bokn ,Bowerk ) își sprijină motivațiile pe factorul timp, considerând mai avantajos a amâna folosirea capitalului pentru ca satisfacția să fie mai mare.

c.Teoriile rarității capitalurilor (Cassel,Child,Sargent) ,considerând că dobânda decurge din raritatea capitalurilor ,constată că și dobânda poate influența acumularea capitalului și deci rata rarității acestuia.

d.Teoriile riscului (Galliani) leagă existența și dimensiunea dobânzii de existența unui risc de pierdere totală sau parțială a capitalului ,scăpând , cu sau fără voie ,din judecăți că riscul nu constituie cauza esențială a dobânzii.

2.Teoriile monetare asupra dobânzii .Este vorba cu deosebire ,de teoria fondurilor de împrumut și teoria preferinței pentru lichiditate a lui Keynes.
a.Teoria fondurilor de împrumut (Hicks,Robertson ,Ohlin).În opinia susținătorilor acestei teorii ,dobânda este determinată de echilibrul dintre partea de venit a unei țări folosită pentru investiții și cea pentru consum ,sau dintre cererea și oferta de fonduri de împrumut .În termini științifici,dobânda reprezintă remunerarea făcută pentru fondurile împrumutate.

b.Teoria preferinței pentru lichiditate a lui Keynes care invocă mai multe aspecte:
- economiile sunt o funcție a veniturilor ,iar fiecare variație a cererii de economii constituie cauza unei modificări de același sens a ofertei de economii;
- funcția monetară este considerată ca determinantă pentru dobândă;
- rata dobânzii se stabilește pe baza echilibrului dintre cererea și oferta de monedă;cererea de monedă deconspirând preferința pentru lichiditate;
- originea preferinței pentru lichiditate o reprezintă cunoscutele motive tranzacționale,de precauție și de speculație ;
- motivul esențial al preferinței pentru lichiditate este cel speculativ.Ca urmare ,după Keynes ,caracteristic unei economii monetare este tendința de descreștere a ratei dobânzii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.