Teorii monetare referitoare la cursul de schimb si rata dobanzii

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

In cazul teoriei paritatii puterii de cumparare se remarca legea pretului unic, ca si baza a comertului international si care explica arbitrajele internationale. Daca toate tarile si-ar converti preturile nationale in aceeasi moneda comuna de referinta, atunci ar fi posibila comparatia intre pretul bunurilor si serviciilor. Intr-o economie internationala libera, existenta unor preturi diferite pen[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Teorii monetare referitoare la cursul de schimb si rata dobanzii

In cazul teoriei paritatii puterii de cumparare se remarca legea pretului unic, ca si baza a comertului international si care explica arbitrajele internationale. Daca toate tarile si-ar converti preturile nationale in aceeasi moneda comuna de referinta, atunci ar fi posibila comparatia intre pretul bunurilor si serviciilor. Intr-o economie internationala libera, existenta unor preturi diferite pentru acelasi bun, i-ar determina pe agentii economici sa cumpere din tarile ieftine si sa vanda scump in celelalte, ceea ce va antrena cresterea preturilor in tarile ieftine si scaderea in tarile scumpe.

Astfel, prin practica arbitrajului, s-ar ajunge la egalitatea de preturi exprimate intr-o moneda comuna.Legea pretului unic sustine ca un bun nu poate avea, pe termen lung preturi diferite, atunci cand economiile sunt in concurenta, iar un agent poate utiliza moneda fie pentru a procura bunuri nationale, fie din alta tara.Teoria paritatii puterii de cumparare, care poate fi enuntata astfel: o tara nu poate alege rata de schimb (cursul valutar) in mod independent de rata inflatiei, din tara respectiva, stabileste legatura dintre rata inflatiei si cursul unei monede fata de alta.

Daca preturile nationale cresc cu 5%, atunci si cursul de schimb va creste cu 5% (deprecierea monedei nationale fata de o moneda straina).
Anticiparile in domeniul inflatiei depind, la randul lor de mai multi parametri, cu efecte asupra nivelului cursului de schimb, respectiv de politica monetara si rata de crestere economica, fiecare cu grade sporite de incertitudine. Intrucat rata de crestere economica reprezinta o valoare dificil de prevazut, specialistii in domeniul ratei de schimb adopta doua scenarii: de sporire si de scadere a ratei de crestere economica, ceea ce conduce la determinarea unui interval de evolutie a cursului de schimb.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.