Teorii explicative cu privire la cuplu si familie

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.93

nivel: Facultate

Cu privire la divizarea rolurilor in cuplu, unii cercetatori au evidentiat tendinta unei slabe diviziuni a rolurilor in familia moderna, mai ales datorita integrarii femeii in viata profesionala. De asemenea, structura rolurilor conjugale este conditionata si de nivelul instructional si cultural al partenerilor, de categoria socio-profesionala careia ii apartin, dar si de relatiile exterioare ale [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Teorii explicative cu privire la cuplu si familie

Cu privire la divizarea rolurilor in cuplu, unii cercetatori au evidentiat tendinta unei slabe diviziuni a rolurilor in familia moderna, mai ales datorita integrarii femeii in viata profesionala. De asemenea, structura rolurilor conjugale este conditionata si de nivelul instructional si cultural al partenerilor, de categoria socio-profesionala careia ii apartin, dar si de relatiile exterioare ale nucleului conjugal cu familia extinsa, prieteni, vecini etc.

S-a pus problema in ce masura cuplul cu dubla cariera, in care atat femeia cat si barbatul au slujbe ce presupun o inalta calificare si un nivel de responsabilitate comparabil, gaseste modalitati de a impaca exigentele profesionale cu cele domestice. Ce fel de compromisuri si strategii trebuie sa adopte partenerii si cum sa ajunga la o colaborare cat mai eficienta? In termeni de pierderi si castiguri, cei doi parteneri angajati intr-o asemenea incercare trebuie sa tina seama de cateva aspecte:

a) beneficii obtinute dintr-o formula conjugala de dubla cariera, cu pretul supraincarcarii de rol (sarcini profesionale si domestice), ceea ce presupune a renunta la unele activitati care par mai putin importante; rezolvarea unor dileme privitoare la schimbarea de mentalitate (care norme sa fie obtinute si care inlaturate). Atitudinea fata de femeia care lucreaza in afara gospodariei este una dintre normele disputate; mentinerea identitatii personale este o alta problema, intrucat daca barbatul si femeia exercita aceleasi roluri se atenteaza la propria identitate a fiecaruia;

Cuplul conjugal contemporan se caracterizeaza printr-o accentuata flexibilitate a structurii de autoritate si putere. Nu mai exista un model unic, dominant, in care barbatul decide, atat in privinta hotararilor care vizeaza viata conjugala, cat si a celor care privesc relatia parentala, asa cum se intampla in traditionalitate. Relatia moderna surprinde reciprocitatea puterii si autoritatii, pe diferite nivele si in diferite intensitati, in contextul mai general al unui egalitarism afirmat, si tot mai des, pus in practica.

Partea negativa a ideologiei egalitariste a societatii noastre rezida, insa, din faptul ca orice diferenta este vazuta ca o sursa de inegalitate, ceea ce ar putea crea impresia eronata ca toate sarcinile, toate rolurile pot fi indeplinite atat de femeie, cat si de barbat (Mendras, 1997). Exista anumite elemente de specificitate care diferentiaza cele doua sexe; de asemenea, de la un cuplu la altul exista deosebiri in ceea ce priveste rolurile asumate, in functie de particularitatile partenerilor implicati in relatie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.