Teorii comerciale

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Comertul exterior este desfasurat cu precadere de persoane fizice si intreprinderi. Motivatia lor este aceea de a cumpara bunuri si servicii acolo unde sunt mai ieftine, si vinde acolo unde pot obtine preturi mai ridicate. Si guvernele pot fi angajate in tranzactii de comert exterior, dar adesea au motivatie diferita. De exemplu Comisia Uniunii Europene cumpara produse agricole de la fermierii di[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Teorii comerciale

Comertul exterior este desfasurat cu precadere de persoane fizice si intreprinderi. Motivatia lor este aceea de a cumpara bunuri si servicii acolo unde sunt mai ieftine, si vinde acolo unde pot obtine preturi mai ridicate. Si guvernele pot fi angajate in tranzactii de comert exterior, dar adesea au motivatie diferita. De exemplu Comisia Uniunii Europene cumpara produse agricole de la fermierii din Uniune la preturi ridicate si le revinde in afara Uniunii la preturi scazute.

Uneori guvernele achizitioneaza bunuri sau servicii de la producatorii interni, desi le-ar putea obtine din strainatate la preturi mai scazute. In continuare se abordeaza acele schimburi comerciale, care au ca scop profitul. Comertul astfel desfasurat, poate fi considerat drept arbitraj care valorifica diferentele de pret, superioare costurilor de transport si de tranzactie, care ar exista in absenta comertului, fapt ilustrat in figura 2.1.

Diagramele A si B din figura 2.1 prezinta conditiile echilibrului partial ale cererii si ofertei pentru o marfa in tarile A, respectiv B. In absenta comertului pretul de echilibru din A va fi mai scazut decat in B (PA < PB).Diagrama din mijloc reflecta oferta excedentara de marfa din tara A la preturi superioare celui de echilibru al acestei tari in stare de autarhie si cererea excedentara din B la preturi inferioare celui de echilibru al acestei tari in stare de autarhie.

Obtinem astfel oferta de export a tarii A si cererea de import a tarii B. Considerand ca piata internationala se reduce la cele doua tari, si in absenta costurilor de transport, echilibrul se va stabili la pretul comun P*, diferenta de pret fiind eliminata prin exportul cantitatii Q* din A in B. La acest pret, cererea si oferta mondiala sunt egale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.