Teorii clasice in psihologia carierei

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Cunostintele despre sine (interese, nevoi, deprinderi, caracteristici de personalitate) sunt in alegerea unei caroiere. Cu cat cunostintele despre sine sunt mai clare si mai bine structurate cu atat de-ciziile de cariera vor fi mai usor de luat, mai stabile in timp si mai apropiate de decizia optima.distorsiunile si informatiile incomplete despre sine, subestimarea sau supraestimarea propriilor [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Teorii clasice in psihologia carierei

Cunostintele despre sine (interese, nevoi, deprinderi, caracteristici de personalitate) sunt in alegerea unei caroiere. Cu cat cunostintele despre sine sunt mai clare si mai bine structurate cu atat de-ciziile de cariera vor fi mai usor de luat, mai stabile in timp si mai apropiate de decizia optima.distorsiunile si informatiile incomplete despre sine, subestimarea sau supraestimarea propriilor calitati actioneaza ca obstacole in procesul carierei, ele determina luarea de decizii mai putin optime cu dificultati in planul stabilitatii, performantei pe termen lung si a stimei de sine.

Nevoi psihologice, cunoasterea lor poate sustine anticiparea alegerii unei ocupatii in asa masura in cat cariera sa poata satisface respectivele nevoi, daca nevoile sunt identificate cu suficienta claritate iar potentialul lor de satisfacere prin cariera aleasa este suficient de inalt atunci persoana este multumita de decizia facuta. Persoana anticipa existenta in cariera a unui anumit potential pentru exprimarea si satisfacerea nevoilor, unul dintre motivele pentru care oamenii aleg anumite cariere este faptul ca acestea ofera un nivel inalt de provocare si recompensa, nu toate domeniile sunt al fel de atractive iar oamenii sunt foarte diferiti in ceea ce priveste preferintele personale, ca atare alaturi de valori in alegerea carierei actioneaza si interesele.

HOPPOCK a sugerat o teorie a alegerii ocupationale bazata pe selectarea si utilizarea informatiilor ocupationale folosind criteriile oferite de interesele personale. Activitatile ocupationale se leaga de nevoile de baza iar gradul de adevar al alegerii ocupationale creste pe masura ce oamenii iti dezvolta abilitatea de a-si identifica nevoile precum si potentialele cai de satisfacere ale acestora prin intermediul unei ocupatii particulare.oamenii postuleaza o varietate de concepte in jurul carora isi organizeaza viata, unele actioneaza implicit, altele explicit, insa este cert ca majoritatea oamenilor adera la o serie de elemente de sprijin pentru a-si mentine directia in viata, aceste elemente ancora care includ:

convingerile religioase, aprecierea bunurilor materiale in viata si desfasurarea relatiilor interpersonale structureaza conceptul de valoare. Pe masura ce o persoana creste valorile sale sunt influentate de caracteristicile mediului socio-cultural. Valorile vor influenta interactiunile cu ceilalti, sperantele si interesele vor juca un rol esential in determinarea alegerii ocupationale si a carierei. Valorile nu sunt statice ci se modifica pe masura ce persoana se dezvolta.
Caracteristicile de personalitate, una din orientari se refera la modul in care stilul de personalitate influenteaza alegerea carierei.

Aceasta abordare presupune ca indivizii se implica in realizarea unor comportamente care ii caracterizeaza indiferent de natura specifica a sarcinilor pe care le desfasoara in momentul respectiv. Ex: o persoana al carei stil se caracterizeaza prin deschidere in acceptarea riscurilor are tendinta de a-si asuma riscuri in situatii legate de aspecte diferite ale vietii in plan fizic, emotional, financiar si vocational. Aici intra 2 variabile importante pentru studiul comportamentului legat de cariera.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.