Teorii ale personalitatii

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 7.58

nivel:

In cea mai mare parte, teoria psihanalitica a dezvoltării se concentrează asupra dezvoltării instinctelor. Se pornește de la ideea ca sursa dezvoltării acestora o reprezintă stările fiziologice de excitație a organismului care tind sa se localizeze in anumite regiuni corporale, numite zone erogene. In fiecare perioada evolutiva sursa principala de excitație si energie tinde sa se focalizeze pe o [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Teorii ale personalitatii

In cea mai mare parte, teoria psihanalitica a dezvoltării se concentrează asupra dezvoltării instinctelor. Se pornește de la ideea ca sursa dezvoltării acestora o reprezintă stările fiziologice de excitație a organismului care tind sa se localizeze in anumite regiuni corporale, numite zone erogene. In fiecare perioada evolutiva sursa principala de excitație si energie tinde sa se focalizeze pe o anumita zona urmând apoi un calendar de schimbare pana la maturitate. Acesta evoluție parcurge cinci stadii: stadiul oral, anal, folic, latenta, genital.

Una dintre metodele propuse de psihanaliști pentru recunoașterea pulsiunilor, conflictelor si dorințelor, este a testelor nestructurate (proiective) de personalitate care pot fi:
-Teste cu pete de cerneala –Testul Rorschach si testul Holtzman
-Tehnici verbale – Testul asociatiilor libere, testul completării e propoziții
-Tehnici figurile –Testul răspunsului la frustrare.

Una din orientările majore din psihologie este Behaviorismul iar B.F.Skinner este cel mai faimos reprezentant al behaviorismului radical contemporal. Paradigma behoviorista a fost lansata de catre J.B.Watson, cel care la începutul secolului trecut a avansat ideea ca personalitatea este întrutotul influențata de mediu. Behaviorismul este o abordare psihologica care are ca si obiect de studiu doar comportamentul observatul. Potrivit acestei orientări, comportamentul e determinat de factori externi mediului si este sa se exercite o influenta pozitiva asupra oamenilor, schimbând conditiile de mediu, inclusiv pe cele sociale. Schimbarea poate sa apară pe tot parcursul vieții unei persoane. In concluzie el studiază individul si presupune ca actele oamenilor sunt determinate de factori externi, nu de forte interioare persoanei.

In teoria lui Skinner asupra personalitatii, abordarea comportamentala a personalitatii pune accentul pe specificitatea situaționala si minimalizează importanta predispozițiilor generale de răspuns cu privire la importanta stimulilor din mediul extern.
Exista puține concepte structurale si se pune accent redus pe structura.
B.F.Skinner a propus o teorie a comportamentului bazata pe principiul numit de el condiționare operanta, care descrie cum comportamentul este influențat de efectele sale, cunoscute sub numele de recompensa si pedeapsa.

Unitatea structurala cheie in abordările comportamentale in general, si in abordarea lui Skinner , in particular este răspunsul. Răspunsurile variază de la un simplu reflex(ex. salivatia la vederea mâncării, tresărirea la un sunet puternic), la comportamente complexe (ex,rezolvarea unei probleme matematice, forme subtile de agresivitate ). Componenta critica a definirii răspunsului este ca aceasta reprezintă un comportament extern, observabil.
Schinel a argumentat ca cele mai bune comportamente operante ce pot fi folosite in scopul cercetării sunt acelea care apar in mod distinct si repetat, astfel incot ele pot fi observate si cuantificate cu claritate. Invitarea e apoi măsurata prin schimbarea (creștere sau scădere) in rata (sau in frecventa ) a unui răspuns operant, pe parcursul timpului.(Skinner,1950,1953 b)

El precizează ca organismul insasi este cauza primara a comportamentului, totodată făcând distincția intre raspuns- reflex- raspuns operant afirmând ca nu toate comportamentele sunt guvernate de regulile condiționării operante.
Skinner este cel care a introdus termenii de condiționare clasica (cc) si „condiționare operanta(c.o), pentru a deosebi modelul invatarii reflexe ale lui Pavlov(cc) de modelul sau (co)(Schiner, 1953).
In condiționarea clasica, apariția întăririi pozitive sau a pedepsei nu depinde de ceea ce face subiectul.
In condiționarea operanta, Skinner a fost de acord cu Pavlov si Watson ca exista comportamente invatate prin condiționare clasica.

Marea majoritate a situațiilor de invatare sunt determinate influențate decisiv de ceea ce se întâmpla după ce se realizează un anumit comportament. Altfel spus :”comportamentul este modelat si menținut de consecintele sale”(Skinner 1971/1972). Orice eveniment care creste probabilitatea de apariție a unui comportament, fie prin prezenta sa (întărire pozitiva), fie prin dispariția sa (întărire negativa) este prin definiție o întărire. Comportamentul operant implica un răspuns atât din partea persoanei(ori a altui organism), cat si din partea mediului.

Exista doua cai principale de a creste frecventa un ui răspuns :întărirea pozitiva (de obicei, numita simplu „întărire”) si întărirea negativa. Exista , de asemenea ,doua cai de a scădea frecventa unui răspuns : pedeapsa si excitația. In limbajul comun, o persoana se adpteaza făcând mai frecvent acele lucruri care determina creșterea consecințelor nefavorabile (întărire vegetativa).
O întărire pozitiva e orice stimul(eveniment)a cărui prezenta sporește recenta comportamentului asupra căruia acționează (Skinner 1953,a,p185). Întăririle pot fi :primare si secundare .

O întărire negativa este „orice stimul a cărui retragere accentuează (sporește frecventa)unui comportament (Skinner ,1953 ).
Toate tipurile de întărire pozitiva sau negativa cresc frecventa răspunsului. In opoziție cu acestea, pedeapsa scade frecventa lui.
Pedeapsa este un stimul care, daca e prezentat imediat după un răspuns, scote rata acestuia. Efectul imediat al pedpsei este prin definiție, reducerea frecventei unui comportament operant.
Perspectiva skinneriana asupra dezvoltării personalitatii subliniază importanta programelor de întărire in dobândirea si efectuarea comportamentelor. Termenul „program de întărire ” se refera la o relație specifica intre răspuns si întărire.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.