Teorii ale evolutionismului sociologic

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.77

nivel: Facultate

Facand referire la cultura vremii sale, H. Spencer, in ordine cronologica, da exemplul societatilor "sensibile" fata de problematica industrializarii (Atena, orasele hanseatice, Olanda, SUA, Anglia), in care "coordonarea" de catre o "forta centralizata" a fost inlocuita printr-o autoritate de tip nou care-si realizeaza obiectivele prin "cooperare". In acest mod, explica H. Spencer, controlul centr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Teorii ale evolutionismului sociologic

Facand referire la cultura vremii sale, H. Spencer, in ordine cronologica, da exemplul societatilor "sensibile" fata de problematica industrializarii (Atena, orasele hanseatice, Olanda, SUA, Anglia), in care "coordonarea" de catre o "forta centralizata" a fost inlocuita printr-o autoritate de tip nou care-si realizeaza obiectivele prin "cooperare". In acest mod, explica H. Spencer, controlul centralizat poate fi substituit cu mai multa eficienta prin autoreglare si descentralizare, varietatea credintelor permitand constituirea unor organizatii voluntare in care ierarhiile sociale sunt constituite nu pe baza statului mostenit, ci a meritului, ceea ce de-abia in 1958 M.

Joung va considera legitim prin formula "meritocratiei"13. In societatea industriala (cea a viitorului) ca dominanta este recunoscuta doar autoritatea productiva, nu cea constrangatoare, adica relatiile de cooperare (partnership), afirmarea si finalizarea convingerilor individuale, tendinta inovatiei si mobilitatea sociala. Modelul societatii industriale propuse de H. Spencer este cel al Angliei victoriene, la care poate accede fiecare societate prin raportarea la "modelul englez de dezvoltare sociala".

Acest "unic" model de dezvoltare sociala trebuie sa polarizeze eforturile tuturor societatilor care doresc sa se sincronizeze cu proportiile si ritmurile evolutiei spre "modernitate", pe care H. Spencer o identifica, in mod neechivoc, cu "modelul englezesc" de dezvoltare.Depasind sfera problematicii sociologiei, h. Spencer face si unele recomandari liberalismului vremii sale: "Functia liberalismului in trecut era de a pune o limita puterii regilor. Rostul adevarului liberalism in viitor va fi de a pune o limita puterii Parlamentului".

In rezumat, H. Spencer prin "formula pozitivism-evolutionista a stiintei sociale" intentioneaza o orientare a cercetarii sociale spre un demers "metodic, urcand de la cauzele apropiate la cauzele indepartate si coborand de la efectele prime la cele secundare si tertiare"14. In acest context, fundamentele stiintei sociale se constituie prin analogie metodologica cu celelalte stiinte, deja legitime din punct de vedere al criteriilor epistemologice in vigoare.

Ca referential epistemologic se propune biologia, care ne conduce la ideea conform careia societatea este un agregat uman complex ale carui proprietati sunt o sinteza (nu o suma) a proprietatilor partilor. Societatea reprezinta o calitate organizatorica distincta fata de o simpla insumare a partilor. Ipoteza acestei conceptii o constituie omologia structurala intre toate componentele cosmosului, in raport cu care societatea reprezinta o forma concreta de manifestare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.