Teorie literara si poetica

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.70

nivel: Liceu

realizeze un proiect intelectual unic prin proportiile si exigentele sale. Cartea consacrata biografiei lui Al. Macedonski recunostea rolul de "fondator" in materie de studii macedonskiene al lui Tudor Vianu si atragea atentia prin conjugarea documentului si textelor cu evocarea "fiintei morale a poetului", intr-un sens personal, intrucit cercetarea refuza simpla consemnare de documente dar si sol[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Teorie literara si poetica

realizeze un proiect intelectual unic prin proportiile si exigentele sale. Cartea consacrata biografiei lui Al. Macedonski recunostea rolul de "fondator" in materie de studii macedonskiene al lui Tudor Vianu si atragea atentia prin conjugarea documentului si textelor cu evocarea "fiintei morale a poetului", intr-un sens personal, intrucit cercetarea refuza simpla consemnare de documente dar si solutiile deduse din lectura sainte-beuviana sau calinesciana (balzaciana in opinia profesorului sau): Principiile sunt anuntate: "cunoastere si intelegere" si avem sa remarcam faptul ca ele se regasesc, metodologic vorbind, in lucrarile ulterioare.

In anul urmator, Adrian Marino publica Opera lui Alexandru Macedonski, unde sugestiile privitoare Ja portretul moral al scriitorului devin ample caracterizari ("Profund subiectiv si chiar egocentric (...) incit acest egocentrism devine candid si inocent"), "teresante reflectii sunt pronuntate despre dubla natura a poeziei acedonskiene si despre proza extraordinara a unui mare scriitor. in labirintul lecturii
in 1968, o data cu aparitia Introducerii in critica literaraAdrian Marino dezvaluie, partial, un program dezvoltat pe coordonatele teoriei criticii literare, conceptele structurindu-se in virtutea unei conceptii mai tirziu cristalizate si perfect unitare ca demers, interpretare si lectiune (filologie) a textelor invocate si puse sa dea socoteala despre destinul ideilor.

Modern, modernism, modernitate (1969) inscrie in seria prestigioasa a Editurii Pentru Literatura Universala ("Eseuri") contributia romaneasca a lui Adrian Marino. Conceptele, semantica si "gramatica" lor ne fac sa intelegem mai bine constructiile ce se vor succeda. intr-adevar, in 1973 apare primul volum din Dictionar de idei literare (A-G), iar daca urmatoarele volume nu au aparut, cred ca motivele nu sunt numai de natura, sa spunem, materiala/editoriala. Sunt sigur acum ca articolele "Dictionarului" au produs argumentele cele mai convingatoare pentru arhitectonica cercetarii lui Adrian Marino, urmind unor "directive" interioare profund personale, directive rezultate din explorarea textelor, surselor, lucrarilor in original, din lecturile erudite si exhaustive ale unui exeget care are acum revelatia unei operw.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.