Teoria zonei pivot

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.72

nivel: Liceu

"Aruncand o scurta privire asupra suvoiului larg al apelor istoriei - scria el - nu putem inlatura gandul referitor la o anumita presiune a realitatilor geografice asupra acesteia. Spatiile vaste ale Eurasiei, inaccesibile navelor maritime, acoperite acum de o retea de cai ferate - nu constituie oare tocmai ele astazi regiunea axiala a politicii mondiale? Aici au existat si continua sa existe con[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Teoria zonei pivot

"Aruncand o scurta privire asupra suvoiului larg al apelor istoriei - scria el - nu putem inlatura gandul referitor la o anumita presiune a realitatilor geografice asupra acesteia. Spatiile vaste ale Eurasiei, inaccesibile navelor maritime, acoperite acum de o retea de cai ferate - nu constituie oare tocmai ele astazi regiunea axiala a politicii mondiale? Aici au existat si continua sa existe conditii pentru crearea unei puteri militare si economice mobile...

Rusia a luat locul imperiului mongol. Raidurile centrifugale ale popoarelor stepei au fost substituite de presiunile acesteia asupra Finlandei, Scandinaviei, Poloniei, Turciei, Persiei, Chinei. La scara globala ea ocupa o pozitie strategica centrala, comparabila cu pozitia Germaniei in Europa. Poate executa lovituri in toate directiile, dar poate fi si lovita din toate aceste directii... Este putin probabil ca oricare dintre revolutiile sociale imaginabile sa ii poata schimba raportul fundamental fata de spatiile geografice nemarginite ale existentei sale..."

El a evidentiat cu pregnanta insemnatatea realitatilor geografice in politica mondiala, considerand ca una dintre cauzele care au provocat - direct sau indirect - razboaiele de proportii din istoria omenirii este "distributia neuniforma a pamanturilor manoase si pozitiile strategice diferite de pe suprafata planetei noastre".
Referindu-se la expunerea lui Mackinder din 1904, Karl Haushofer aprecia: "O grandioasa explicatie a politicii mondiale, comprimata in cateva pagini"(Pozdneakov, "Geopolitica", pag. 30).
In 1919, in timpul Conferintei de pace de la Paris, Mackinder publica lucrarea "Idealurile democratice si realitatea" ("Democratic Ideals and Reality").

In Marea Britanie s-a dat putina atentie acestei lucrari. Ca o ironie, ecoul scrierilor lui Mackinder are loc in Germania, atat de framantata dupa primul razboi.
Evenimentele din timpul celui de-al doilea razboi mondial au trezit, in cele din urma, interesul pentru ideile din opera lui Mackinder si in Marea Britanie. Lucrarea "Idealurile democratice si realitatea" este retiparita in 1942, exact in aceeasi forma in care fusese publicata prima data. Mai mult, in 1943, in numarul din iulie al revistei "Foreign Affairs", intr-o forma modificata si adusa la zi, apare comunicarea din 1904, cu titlul "The Round World and the Winning of the Peace".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.