Teoria zonei pivot

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.68

nivel: Facultate

Opera lui Mackinder reprezintă o interpretare cu finalitate strategică a geografiei lumii. Pentru a înțelege ideile sale, este nevoie să abandonăm împărțirea clasică a globului în oceane și continente și să operăm cu noțiunile pe care ni le propune autorul englez: insula lumii și oceanul planetar. Unitatea oceanelor, consideră Mackinder, este mai bine surprinsă de termenul ocean planetar decât de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Teoria zonei pivot

Opera lui Mackinder reprezintă o interpretare cu finalitate strategică a geografiei lumii. Pentru a înțelege ideile sale, este nevoie să abandonăm împărțirea clasică a globului în oceane și continente și să operăm cu noțiunile pe care ni le propune autorul englez: insula lumii și oceanul planetar. Unitatea oceanelor, consideră Mackinder, este mai bine surprinsă de termenul ocean planetar decât de denumirile Atlantic, Pacific, Indian. Datele fizice susțin această împărțire.

Din suprafața totală a globului trei pătrimi sunt ocupate de apă. Numai o pătrime revine uscatului, iar din această suprafață două treimi revin insulei lumii, formată din Europa Asia și Africa, în timp ce cealaltă treime este formată din America de Nord și de Sud și din Australia. De ce consideră Mackinder că Africa face parte din insula lumii? Iată argumentele: există o unire perfectă între Africa și Asia în zona Suez (despărțirea s-a făcut de către om prin construirea Canalului de Suez, n. n.) și una aproape perfectă la strâmtoarea Bab-el-Mandeb.

Concomitent, continentul negru este despărțit de Europa doar de câțiva kilometri de apă în zona strâmtorii Gibraltar. Întrucât există un ocean planetar, dominat la acea vreme în mod limpede de către Marea Britanie, autorul își concentrează analiza pe insula lumii. Sunt numeroase argumentele în favoarea acestui demers. Mai întâi, este vorba despre faptul că insula lumii ocupa cea mai mare parte din suprafața de uscat a globului. Apoi, pe această porțiune a pământului trăia majoritatea populației lumii. În plus, insula lumii conținea cele mai mari bogății naturale.

Cum spuneam mai înainte, analiza geografului englez are obiective strategice clare. El observase că pe această suprafața de pământ existau deja state puternice care puteau să ajungă la dominarea întregii zone euroasiatice. În eventualitatea dezechilibrării balanței de putere în favoarea unui singur stat, acesta s-ar fi putut extinde până la ținuturile marginale ale Eurasiei, iar vastele resurse continentale ar fi putut fi folosite pentru construirea unei flote puternice, ceea ce ar fi reprezentat o sfidare la adresa supremației oceanice a Marii Britanii.

Din această perspectivă, Mackinder elaborează o teorie cu totul diferită privitoare la posibilitățile de dominare a continentului euroasiatic. Cheia adevărată a acestei dominații este, potrivit lui Mackinder, asigurarea controlului asupra “ariei pivot” care se întinde de la Europa de est, trece peste stepele și pădurile siberiene, până aproape de oceanul Pacific. Autorul englez numește această regiune vastă “inima lumii”(heartland); în linii mari ea coincide cu teritoriul Rusiei (harta 2).

De ce este importantă această zonă centrală a continentului euroasiatic? Pentru că ea conține mari bogății naturale și are o poziție cheie pentru comunicarea între și legătura dintre diferite zone ale globului. Ea este înconjurată de ceea ce Mackinder numește inner (marginal) crescent, un cerc de state situate pe continent, dar care prezintă un important fronton maritim (oceanic).

Între ele figurează Germania, Turcia, India, China. Urmează un outer (insular) crescent, un cerc de state geograficește exterior continentului propriu zis, cum ar fi Marea Britanie, Africa de Sud, Japonia. Mackinder considera, în acel moment că SUA sunt așa de îndepărtate de zona pivot a lumii încât nu le introduce nici în rândul statelor care alcătuiesc outer crescent (harta3).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.