Teoria tectonicii placilor

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.98

nivel: Facultate

Fosile ale aceleasi specii au fost gasite pe mai multe continente diferite.Wegener presupune ca speciile s-au raspandit in momentul in care continentele erau conectate iar mai tarziu, au ajuns in pozitia de astazi in urma derivei continentelor. De exemplu, Glossopteris, o feriga, a fost gasita in America de Sud, Africa, India si Australia. Mesosaurus, o soparla medie a fost de asemenea identifica[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Teoria tectonicii placilor

Fosile ale aceleasi specii au fost gasite pe mai multe continente diferite.Wegener presupune ca speciile s-au raspandit in momentul in care continentele erau conectate iar mai tarziu, au ajuns in pozitia de astazi in urma derivei continentelor. De exemplu, Glossopteris, o feriga, a fost gasita in America de Sud, Africa, India si Australia. Mesosaurus, o soparla medie a fost de asemenea identificata pe ambele tarmuri ale Atlanticului de Sud (Fig. 2) si nicaieri in alta parte.

Alte ramasite fosile ale altor organisme (Fig. 3) apar pe continentele Africa si America de Sud si au trait pe aceste uscaturi in timpul
Paleozoicului tarziu si a Mezozoicului timpuriu.Secvente de roci in America de Sud, Africa, India, Antarctica si Australia denota similitudini remarcabile. Wegener a aratat ca aceleasi trei secvente (Fig. 5) apar in fiecare din locatiile amintite. Nivelul cel mai vechi este constituit din asa-numitele tilite (depozite glaciare), nivelul mediu din gresii, marne si intercalatii de carbune si in ambele nivele au fost gasite fosilele de Glossopteris. Nivelul superior este format din curgeri de lava.

Glaciatiunea din Paleozoicul inferior din America de Sud, Africa, India si Australia se explica cel mai bine daca se admite ca aceste continente erau in acea vreme conectate. Ghetarii acopereau aceste continente sau parti ale acestor continente in timpul aceleasi perioade din trecutul geologic.

Daca continentele ar fi fost in pozitia actuala ar fi trebuit ca glaciatiunea sa afecteze a arie foarte extinsa (Fig. 6), extinzandu-se si la nord de ecuator. Geologii insa nu au dscoperit dovezi de glaciatiune si in emisfera nordica in aceasta perioada. De altfel, in timpul acestei perioade de timp climatul din America de Nord era cald!
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.