Teoria stiintei administratiei

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Termenul "administrativ" este de origine latina si inseamna a servi la ceva, a servi pe cineva. Administratia publica, prin natura ei, are menirea de a servi interesul public, de a fi un serviciu public pus la dispozitia societatii si a cetatenilor.O problema deosebit de importanta, cu solutii diverse date de catre doctrina, o reprezinta raportul dintre administratia publica si stat. Puterea const[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Teoria stiintei administratiei

Termenul "administrativ" este de origine latina si inseamna a servi la ceva, a servi pe cineva. Administratia publica, prin natura ei, are menirea de a servi interesul public, de a fi un serviciu public pus la dispozitia societatii si a cetatenilor.O problema deosebit de importanta, cu solutii diverse date de catre doctrina, o reprezinta raportul dintre administratia publica si stat. Puterea constituita in stat indeplineste trei functii esentiale: legislativa, executiva si judecatoreasca.

Administratia publica este o activitate strans legata de puterea executiva, in doctrina traditionala franceza ea fiind definita ca actiune a puterii executive prin procedee de putere publica.
Statul, ca forma de organizare sociala isi constituie un sistem de institutii politice care ii permit sa comande, sa guverneze.
Institutiilor politice le sunt subordonate institutiile administrative care realizeaza deciziile institutiilor publice.
Asadar, administratia publica este exercitata de puterea executiva in regim de putere publica, fiind o modalitate de realizare a functiunii executive a statului, dar nu singura, executivul exercitand si alte raporturi cu organe constitutionale ale statului.

Notiunea de administratie publica este susceptibila a capata doua sensuri: unul material si altul formal.In sens material administratia publica reprezinta o activitate de organizare a executarii si de executare in concret a legii, realizata prin actiuni cu caracter de prestatie.Administratia publica, in sens material, nu se poate reduce la activitati executive de dispozitie, de prescriptie, ci ea consta in diferite prestari realizate pe baza si in executarea legii, pentru indeplinirea interesului general prin asigurarea de servicii publice.
In sens formal, administratia publica poate fi inteleasa ca un sistem de organe cuprinzand diverse structuri administrative, care realizeaza activitatea de organizare a executarii si de executare in concret a legii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.