Teoria regiunilor de securitate

3x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Pentru realizarea acestui obiectiv am structurat articolul in jurul a doua mari subiecte de cercetare : primul vizeaza o largire a discutiei cu privire la categoriile de puteri din sistemul international si tendintele de comportament induse acestora de catre sistem, iar al doilea are in vedere definirea conceptului de regiune de securitate.

Ca urmare a analizei efectuate am ajuns [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Teoria regiunilor de securitate

Pentru realizarea acestui obiectiv am structurat articolul in jurul a doua mari subiecte de cercetare : primul vizeaza o largire a discutiei cu privire la categoriile de puteri din sistemul international si tendintele de comportament induse acestora de catre sistem, iar al doilea are in vedere definirea conceptului de regiune de securitate.

Ca urmare a analizei efectuate am ajuns la concluzia ca sistemul international este populat de mari puteri , puteri mijlocii si puteri minore, toate revizioniste sau statu-quo in raport cu ordinea internationala. De asemenea, aceste categorii de puteri activeaza in mod uzual la nivelul regiunilor de securitate care, in functie de modul de implicare a principalilor actori, pot fi marcate de cooperare, competitie, neangajare si de dominare.Teoria sistemica a politicii internationale precum si teoria regiunilor de securitate conturate in acest articol fac posibila analiza situatiei geopolitice a oricarui actor din sistemul international.

1. Sistemul international si actorii sai
Definiriea si constituirea unui sistem international a facut obiectul de analiza a o serie de teoreticieni realisti de marca. In cele ce urmeaza voi expune doar cateva dintre aceste abordari urmand ca ulterior sa conturez o critica a definitiilor prezentate si sa formulez o viziune proprie asupra acestei problematici.

Asadar, unul dintre realistii pe care ii am in vedere este Hedley Bull care in renumitul sau studiu asupra ordinii in politica mondiala defineste sistemul international ca fiind un sistem de state care " se formeaza cand doua sau mai multe state au contact suficient intre ele si au un impact suficient unul asupra deciziilor celuilalt pentru a le face sa se comporte - cel putin intr-o oarecare masura- ca parti ale unui intreg" ( Bull, 1998, p. 8 ). Aceste interactiuni afirma Bull pot fi de orice natura , politica , strategica, economica , sociala , luate la un loc sau separat .

O alta definitie este cea a lui Wight care concepe sistemul international - sistemul modern de state cum il numeste el - ca fiind un sistem compus din unitati politice independente care intretin relatii continue si organizate intre ele . Pe de alta parte, Aron este un alt autor realist care a inteles sistemul international intr- o forma similara, definindu-l in termenii unor comunitati politice independente care mentin relatii permanente unele cu altele si care sunt capabile sa se implice intr-un razboi general .

Problema definitiilor mai sus mentionate este in opinia mea faptul ca sunt mult prea restrictive in conditiile unui sistem global asa cum il cunoastem astazi. Daca ar fi sa operationalizam aceste definitii, atunci am ajunge sa afirmam ca Burkina Faso si Bolivia nu fac parte din acelasi sistem international doar pentru ca nu intretin relatii continue de orice natura intre ele.

In general de altfel, in masura in care avem de-a face cu actori nesemnificativi pentru sistemul ca intreg, acestia nu au capacitatea de a intretine relatii permanente cu toti actorii sistemului aceasta situatie neinsemnand ca acest tip de actori nu fac parte din aceeasi structura globala , de a carei prabusire sau schimbare sa nu fie afectate in mod direct sau indirect. Prin urmare, definitiile prezentate anterior exclud o buna parte a actorilor sistemului international - si anume puterile minore, fiind in felul acesta mai degraba teoretizari pentru delimitarea subsistemelor internationale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.