Teoria protolitica

2x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.97

nivel: Liceu

Acizii si bazele pot fi definite si in absenta apei sau in alt solvent. Reactii care implica apa:

1) dizolovarea unei baze in apa se stabileste urmatorul echilibru, iar deoarece apa cedeaza un proton, are rol de acid.
B + H2O ↔ BH+ + HO-

2) acizii care pot ceda un singur proton unei baze (HCl, HNO3, HClO4).
HNO3 + H2O ↔ H3O+ + NO3-
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Teoria protolitica

Acizii si bazele pot fi definite si in absenta apei sau in alt solvent. Reactii care implica apa:

1) dizolovarea unei baze in apa se stabileste urmatorul echilibru, iar deoarece apa cedeaza un proton, are rol de acid.
B + H2O ↔ BH+ + HO-

2) acizii care pot ceda un singur proton unei baze (HCl, HNO3, HClO4).
HNO3 + H2O ↔ H3O+ + NO3-

3) intr-o reactie de echilibru acida-bazica (Brnsted), in mediul de reactie exista doua specii de acizi si doua specii de baze.
HCl (aq) + H2O (l) = H3O ↔ H3O+(aq) + Cl-(aq) HCl

pierde un proton si formeaza ionul clorura, Cl-, care este baza sa conjugata. In solutie se formeza cuplul HCl/Cl-. H2O accepta un proton si se formeza astfel ionul hidroniu, H3O+, care este acidul sau conjugat, se formeaza cuplul H2O/H3O+. Acestea se numesc cupluri acido-bazice. In functie de mediul de reactie apa poate participa la doua cupluri acido-bazice: H2O/H3O+ apa cu rol de baza si H2O/HO- apa cu rol de acid.

4)formarea stalactitelor si stalagmitelor, formatiuni carstice atat de spectaculoase, are la baza reactia CaCO3 + CO2 + H2O ↔ CA(HCO3)2 in care este prezent cuplul acid-baza HCO3/CO32-.

Teoria transferului de protoni

Se cunosc multe substante cu caracter bazic care nu contin ioni OH- precum si substante cu caracter acid care nu contin ionii H+; prin urmare, teoria disociatiei electrolitice nu este suficient de cuprinzatoare; ea nu poate explica aciditatea, respectiv bazicitatea tuturor substantelor. Aceasta teorie considera ca ionul de hidrogen H+ poate exista singur, ceea ce nu este in acord cu realitatea. Acest ion este totdeauna atras de particule chimice cu densitatea electrolitica mare, inclusiv de moleculele de apa:
H+ + H2O H3O+

Aceasta reactie de hidratare este puternic exoterma, iar constanta de echilibru are o valoare foarte mare; astfel la 298oK:
K = H3O+ /(H+ x H2O) = 10200
rezulta ca achilibrul este deplasat complet spre formarea cationului de hidroniu.

S-a pus in evidenta ca acizii disociaza si in medii neapoase, ca in etanol anhidru sau in amoniac lichid, cand ionul de hidrogen formeaza cu aceste molecule cationii C2H5 – OH2+, respectiv NH4+. In aceste medii pot ioniza si bazele.
Dupa teoria lui Nikolaus Johannes Bronsted (1879-1947) si a lui T. M. Lowry, elaborata in mod independent unul de altul (1923), un acid este o substanta care poate ceda protoni, iar baza este o substanta care poate primi protoni. In reactiile acido-bazice are loc totdeauna transfer de protoni, de unde si numele teoriei. Prin pierderea unui proton, acidul A se transforma in baza conjugata B; prin combinarea bazei B cu protonul, apare acidul conjugat A: A B + H+ ca de exemplu:
CH3 – COOH CH3 – COO- + H+

Acidul este donor de protoni, iar baza este acceptor de protoni. Baza si acidul formeaza o pereche conjugata acid-baza.Un acid,prin cedarea unui proton,se transforma in baza conjugate,iar baza,prin acceptarea unui proton,trece in acidul conjugat.Un acid reactioneaza cu baza conjugata a unui acid mai slab decat el,punand in libertate acidul mai slab.Cu cat un acid este mai tare (cedeaza mai usor protoni),cu atat baza lui conjugate este mai slaba (accepta mai greu protoni)si invers.In reactia dintre un acid si o baza,apar doua cupluri de acid-baza conjugate,intre care are loc transferal de protoni.
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.