Teoria mintii

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Pentru multi autori de fapt semnul distinctiv al "umanitatii" noastre rezida tocmai in aceasta abilitate de a mentaliza - de a asuma prezenta unor stari mentale atunci cand este interpretat un comportament, circumscrisa de asa numita "teorie a mintii" sau "Theory of mind". Una dintre asumptiile fundamentale legate de functionarea noastra cognitiva ca fiinte umane este aceea ca atat noi cat si seme[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Teoria mintii

Pentru multi autori de fapt semnul distinctiv al "umanitatii" noastre rezida tocmai in aceasta abilitate de a mentaliza - de a asuma prezenta unor stari mentale atunci cand este interpretat un comportament, circumscrisa de asa numita "teorie a mintii" sau "Theory of mind". Una dintre asumptiile fundamentale legate de functionarea noastra cognitiva ca fiinte umane este aceea ca atat noi cat si semenii nostri posedam o minte , un sistem psihic care ne face sa dobandim in permanenta convingeri despre lume. Aceste convingeri sau credinte ofera sens atat cuvintelor cat si actiunilor noastre.

In primul rand, intelegem faptul ca avem emotii si sentimente ( sunt vesel sau ma simt trist), dorinte (vreau ciocolata), si mai apoi ca dorintele si sentimentele sunt interrelationate (voi fi bucuros daca primesc ciocolata). De asemenea, intelegem ca mintea cuprinde cunostinte sau informatii despre lume (stiu ce este ciocolata si unde as putea sa o gasesc), iar noi putem sa ne gandim la anumite obiecte ale realitatii (ma gandesc la ciocolata), dar exista o diferenta fundamentala intre ganduri si lucruri reale (nu pot manca decat o ciocolata adevarata).

O alta categorie foarte importanta de cunostinte legate de propria noastra minte este aceea ca avem convingeri sau credinte despre diferite stari ale realitatii (eu cred ca ciocolata se afla in dulap).
Daca inainte de 1983 majoritatea studiilor vizand cunostintele pe care le au copiii despre ceilalti oameni s-ar fi putut incadra, mai mult sau mai putin explicit, fie in domeniul metacognitiei, fie in teoria atribuirii, fie in traditia piagetiana, in prezent, majoritatea cercetarilor se subordoneaza paradigmei teoriei mintii.

Sintagma theory of mind a aparut pentru prima data intr-o lucrare devenita celebra: "Does the chimpanzee have a theory of mind?" scrisa de Premack si Woodruff in 1978, care analiza o serie de experimente realizate cu cimpanzei."Un individ are o theory of mind - o teorie a functionarii mintale - daca el invoca stari mentale, proprii sau ale altcuiva. Un sistem de inferente de acest tip este pe buna dreptate vazut ca o teorie deoarece astfel de stari nu sunt direct observabile, iar sistemul poate fi folosit pentru a face predictii asupra comportamentului celorlalti.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.