Teoria lui David Ricardo despre renta funciara

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.88

nivel: Facultate

Acesta inseamna ca renta nu este un dar al naturii (cum credeau fiziocratii), ci o urmare a zgarceniei naturii, care ii obliga pe oameni sa munceasca mai mult (pe terenurile cu fertilitate mai mica), deci ca izvorul rentei funciare este valoarea nou creata de muncitorii din agricultura, care este insa cedata de catre arendasi proprietarului funciar, pentru ca altfel nu ar obtine permisiunea sa fol[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Teoria lui David Ricardo despre renta funciara

Acesta inseamna ca renta nu este un dar al naturii (cum credeau fiziocratii), ci o urmare a zgarceniei naturii, care ii obliga pe oameni sa munceasca mai mult (pe terenurile cu fertilitate mai mica), deci ca izvorul rentei funciare este valoarea nou creata de muncitorii din agricultura, care este insa cedata de catre arendasi proprietarului funciar, pentru ca altfel nu ar obtine permisiunea sa folosesca pamantul respectiv.

Pentru a fi mai convingator, Ricardo se refera la mecanismul crearii rentei funciare in conformitate cu principiul determinarii valorii, respectiv al preturilor marfurilor reproductibile, prezentat anterior. Intrucat masura marimii valorii tuturor bunurilor reproductibile este data, dupa parerea lui, de timpul cel indelungat, deci de volumul mai mare de munca de pe terenurile cele mai putin fertile atrase in cultura, inseamna ca pretul de vanzare al produselor agricole pe piata este determinat de acesta valoare.

Practic, aceasta inseamna insa ca fermierii care au cultivat terenurile de calitate superioara au obtinut o cantitate mai mare de produse, deci costul in munca pe unitatea de produs este mai mic decat pe terenurile cele mai proaste, ceea ce le permite sa obtina din vanzarea produselor respective un plus de valoare ( un surplus), respectiv un profit suplimentar, pe care nu-l pot insa retine pentru ei , ci sunt nevoiti sa-l cedeze proprietarului funciar sub denumirea de renta funciara. Din punct de vedere matematic, deci, renta funciara este difetenta dintre pretul produselor agricole pe piata si valoarea individuala (mai mica) a produselor obtinute pe terenurile cu o fertilitate superioara.

Explicatia data de Ricardo rentei funciare are merite reale, dar si lacune, ca si unele afirmatii discutabile. De exemplu, urmasii lui au criticat ideea ca valoarea produselor este determinata in toate ramurile de timpul cel mai indelungat cheltuit, precum si pretinsa "lege" a randamentelor descrescande din agricultura, precizand ca nu peste tot in lume s-a trecut de la terenuri fertile la terenuri sarace, ci lucrurile s-au petrecut si invers. In plus, Ricardo nu a reusit sa explice din punct de vedere teoretic renta funciara care se platea si din pentru terenurile cele mai putin fertile (numita de unii autori "renta funcira absoluta").

In cadrul teoriei repatitiei venitului national, Ricardo s-a ocupat si de salariu si profit, aprofundand linia de gandire a lui Smith, de aceea nu insistam asupra acestei probleme. Mai semnificative pentru pozitia lui Ricardo ni se par concluziile trase de el din analiza rentei cu privire la tendinta acesteia pe masura dezvoltarii societatii si influenta negativa a cresterii rentei funciare asupra salariului si profitului, ducand la accentuarea contradictiilor de interese dintre cele trei clase sociale existente pe atunci (proprietarii funciari, patronii capitalisti si muncitorii salariati).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.