Teoria localizarii

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Zonele de cultura se repartizeaza astfel: Zona 1 va fi atribuita culturii pentru care portiunea din dreapta rentei funciare este cea mai inalta, respectiv w, deoarece FP depaseste toate celelalte drepte. Dupa punctul P, renta corespunzatoare acestei culturi (dreapta Ff) va fi mai mica decat aceea corespunzatoare culturii a carei renta funciara este Ee (v) si anume, segmentul PQ devine cel mai mare[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Teoria localizarii

Zonele de cultura se repartizeaza astfel: Zona 1 va fi atribuita culturii pentru care portiunea din dreapta rentei funciare este cea mai inalta, respectiv w, deoarece FP depaseste toate celelalte drepte. Dupa punctul P, renta corespunzatoare acestei culturi (dreapta Ff) va fi mai mica decat aceea corespunzatoare culturii a carei renta funciara este Ee (v) si anume, segmentul PQ devine cel mai mare.

Prin urmare, cultura v va inlocui cultura w. Mai departe, intrucat segmentul QR din dreapta Dd depaseste dreapta Ee, cultura u va inlocui cultura v, fiindu-i atribuita zona 3, s.a.m.d. Se fundamenteaza, astfel, pe o baza stiintifica (bazata pe matematica) modul de distribuire spatiala a culturilor agricole. Totodata von dezvolta teoria rentei (Ricardo) introducand in analiza conceptul de distanta (figura 2.2)Aplicarea principiului orientarii productiei catre piata se aplica si in cazul unitatilor industriale.

Exista totusi o diferenta importanta: daca productia agricola determina zonarea terenurilor (a unor arii in spatiu), in cazul productie industriale vom avea de-a face cu fixarea unor puncte in spatiu . Astfel, prin localizarea celor doua mari ramuri economice (agricultura si industria) se schiteaza principiile generale de organizare a teritoriului (generandu-se doua elemente spatiale de baza, ariile si punctele).

In modelul lui Alfred Weber se analizeaza localizarea unei intreprinderi care are o functie de productie cu coeficienti ficsi, intr-un spatiu omogen. Minimizarea costurilor de transport ramane criteriu principal al localizarii intreprinderilor. Firma utilizeaza mai multe resurse materiale, iar productia este destinata mai multor puncte de consum . Clasificand resursele in functie de pozitia lor in spatiu si de transformarile suferite in procesul prelucrarii (daca pierd sau nu din greutate) Weber propune mai multe tehnici de localizare a firmei:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.