Teoria jocurilor si dilema prizonierului

3x puncte

categorie: Economie

nota: 8.00

nivel: Facultate

1.Jocul unic
Conform analizei clasice a jocului, in dilema prizonierului jucata o singura data, singura strategie rationala pentru individul interesat de binele propriu este aceea de a nu coopera cu celalalt prizonier, ci sa marturiseasca si astfel sa-l tradeze pe celalalt. Prin decizia sa prizonierul nu poate influenta comportamentul celuilalt prizonier si independent de decizia luata de c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Teoria jocurilor si dilema prizonierului

1.Jocul unic
Conform analizei clasice a jocului, in dilema prizonierului jucata o singura data, singura strategie rationala pentru individul interesat de binele propriu este aceea de a nu coopera cu celalalt prizonier, ci sa marturiseasca si astfel sa-l tradeze pe celalalt. Prin decizia sa prizonierul nu poate influenta comportamentul celuilalt prizonier si independent de decizia luata de celalalt se plaseaza intr-o pozitie mai buna daca nu coopereaza (marturiseste).

Aceasta analiza conditioneaza faptul ca jucatorii se intalnesc o singura data, iar hotararile lor nu pot influenta interactiunile de mai tarziu. Deoarece este vorba despre o dilema autentica, din aceasta analiza nu reiese nici o instructiune clara (concluzie prescriptiva) pentru interactiuni reale corespunzatoare unei dileme a prizonierului. Intr-un joc unic trebuie precizat ca este indiferent daca cele doua parti s-au inteles intre ele.

2.Jocul repetat (finit)
Situatia se schimba, daca jocul este jucat in mai multe runde (asa numitele turnee iterate). In acest caz o inselare a increderii este razbunata in jocul urmator sau intr-un joc de mai tarziu, iar cooperarea este rasplatita.

Numarul rundelor nu trebuie sa fie cunoscut dinainte, ci trebuie sa fie necunoscut. In caz contrar s-ar putea ca pentru strategii de fapt cooperante sa fie profitabil ca in ultima runda sa intervina tradarea, deoarece pentru aceasta nu mai este posibila o recompensa. Astfel, penultima runda devine ultima, pentru care rezulta din nou aceeasi situatie. Din aceasta reiese o solutie neoptima.

Problema ultimei runde se aplaneaza daca jocul este jucat ca un - presupus sau actual - turneu nesfarsit. Cat de benefica este o anumita strategie intr-un astfel de turneu, depinde intotdeauna de strategiile concurente pe care aceasta le influenteaza si nu poate fi declarata in mod absolut.

3.Jocul infinit
Jocul se repeta, fara ca jucatorii sa stie cand va avea loc ultima runda. Daca jucatorii se afla in aceasta dilema, atunci poate exista o lipsa de cooperare in jocul urmator. Faptul de a nu coopera nu este rasplatit (in mod inevitabil), deoarece pentru tradare (in mod direct) se va primi pedeapsa in jocul urmator, in timp ce cooperarea este rasplatita (in mod constant). Tit-for-tat (Ochi pentru ochi) inseamna pedeapsa pentru tradare in perioada urmatoare. In acest caz se vorbeste despre incredere calculata.

Politologul american Robert Axelrod a organizat la inceputul anilor '80 un concurs pe calculator, pe tema dilemei prizonierului repetata. El facea ca programele de calculator sa concureze intre ele pe baza a diferite strategii. Cea mai de succes strategie si in acelasi timp una dintre cele mai usoare a fost Strategia ochi pentru ochi, dezvoltata de Anatol Rapoport. Aceasta insemna cooperare (renuntare la tradare), atata timp cat si celalalt coopera. Daca celalalt incerca sa-si creeze un avantaj (tradare), atunci si cealalta parte trada.

4.Competitii dinamico-evolutive
O dezvoltare a jocului pe mai multe runde este jocul pe mai multe generatii. Daca toate strategiile apar in mai multe runde unele impotriva celorlalte si una impotriva celeilalte, rezultatele obtinute vor fi numarate impreuna, pentru fiecare strategie. Pentru o runda urmatoare, strategiile de succes le inlocuiesc pe cele cu mai putin succes.

Strategia cea mai de succes apare cu o densitate mai mare in generatia urmatoare. Si aceasta varianta a competitiei a fost implementata de Axelrod. Strategiile care au tendinta de a insela, au obtinut aici la inceput rezultate relativ bune - atata timp cat au venit in contact cu alte strategii care aveau tendinta de a coopera lasandu-se exploatate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.